Για φαντάσου... Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών... Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.

 

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

 

Αναλυτικότερα τα εργαστήρια στα οποία συμμετέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»:

 1.Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 - 12:30

Για φαντάσου... Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!
Σε λένε Ασπασία, τη γάτα σου τη λένε κι εκείνη Ασπασία, κι έχεις μια φίλη κουκουβάγια, τη Γλαύκα. Παίρνετε μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέπτεστε τα μνημεία της πόλης, βλέπετε  μια παράσταση στο θέατρο, πάτε στην Εκκλησία του Δήμου. Ξεφύλλισε τα βιβλία, μάζεψε το υλικό σου, κουβέντιασε με τους φίλους σου και πέσε με τα μούτρα στις δραστηριότητες.

Για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.

 2.Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 -12:30
Για φαντάσου... Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου. Σκοπός του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια του ρυθμού και της μουσικότητας της γλώσσας μας με τρόπο οργανικό, να αναπτύξουν την φαντασία τους μέσω των ήχων και της μουσικής και μέσα από αυτή τη δράση να μάθουν και να προχωρήσουν παίζοντας.

Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών.
 

 3.Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα. Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια. 

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 

 4.Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Μικρά ξυπνήματα. Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο,  κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

 

 5.Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Να ήσουν μάγος! Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες σε μαθητευόμενους μάγους. Πείτε τη μαγική λέξη «Αλοχομούρα» για να ξεκλειδώσετε την πόρτα της και  ανακαλύψτε τον πραγματικό, αλλά εξίσου μαγικό, κόσμο!

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

 

  6.Δευτέρα, 5 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους. Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια. 

Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

 

   7.Τρίτη, 13 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Τα κείμενα και οι εικόνεςοι ήρωες και οι τίτλοι  να ξέφευγαν από τα βιβλία! Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε... Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το καθετί στο δικό του βιβλίο. Αλλιώς... 

Για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών.

 

     8.Δευτέρα, 19 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» (στίχος από ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή Θερινό Ηλιοστάσι). Ας διαβάσουμε τα ποιήματα, ας διαβάσουμε τα παραμύθια, για να βρούμε και να σχεδιάσουμε το δικό μας δρόμο μέσα στο καλοκαίρι.

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 

       9.Τρίτη, 27 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Τη δική σου ιστορία. Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μοναχική, το θέατρο είναι μια εξωστρεφής διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογικότητα: μοιράζομαι με την ομάδα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά που μου προκαλεί ένα κείμενο/ καλούμαι να φανταστώ από κοινού τον τρόπο με τον οποίο το κείμενο αυτό θα μπορούσε να παρασταθεί.

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 

10.Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Φύσα, φύσα το φεγγάρι. Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.

Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

 

Η συμμετοχή των παιδιών στο κάθε εργαστήριο απαιτεί την προεγγραφή τους στον 3ο όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας στις ώρες λειτουργίας της. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 - 15:00 και Τετάρτη 13:00 – 20:00.

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2513 500400.