γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Νοσταλγία αλλά και συγκίνηση .. όταν στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο λαμβάνεις από έναν καλό σου φίλο στην Αθήνα, ένα “απόκομμα” από ένα άρθρο σου το μακρινό 1983 και συγκεκριμένα τον Μάιο του έτους εκείνου.

 

Ηλεκτρονικά στο αποθετήριο της Βουλής των Ελλήνων είναι τα φύλλα των επαρχιακών και αθηναϊκών εφημερίδων εκεί και η εφημερίδα “Δευτεριάτικη Πρωινή της Καβάλας” το άρθρο φέρει τον τίτλο: “Τι προσφέρει η περιοχή μας στον τουρίστα – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 1983: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 83”, το οποίο υπογράφει ο νεαρός συνεργάτης της εφημερίδας τότε Κ. Παπακοσμάς.

 

Το δημοσίευμα αποτελεί έναν πλήρη τουριστικό και ιστορικό οδηγό για την Καβάλα και τις γύρω περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης την εποχή εκείνη.

 

Το Κάστρο: Δεσπόζει στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, χτισμένο στη θέση παλαιότερου βυζαντινού οχυρού.

 

Οι Καμάρες: Το παλιό τοξωτό υδραγωγείο της πόλης, έργο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520–1530 μ.Χ.).

 

Ο Ναός της Παναγίας: Χτισμένος το 1965, στη θέση παλαιότερης εκκλησίας, με εικόνες μεγάλης αξίας.

 

Το Ιμαρέτ: Ισλαμικό μνημείο κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής, ιδρύθηκε από τον Μεχμέτ Άλι.

 

Οικία Μεχμέτ Άλι: Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο: Φιλοξενεί ευρήματα από τη Νεάπολη (αρχαία Καβάλα), την Αμφίπολη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Αρχαίοι Φίλιπποι Ιστορία:  Η πόλη ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β' το 356 π.Χ.Μνημεία: Διασώζονται η Εγνατία Οδός, το Αρχαίο Θέατρο, η Ρωμαϊκή Αγορά και ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

 

Εκεί κήρυξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ο Απόστολος Παύλος και βαπτίστηκε η Αγία Λυδία η Φιλιππησία.

 

Θάσος Υποδομές: Το νησί διέθετε τότε περίπου 70 ξενοδοχεία και 2.000 κλίνες. 

 

Τα χαρακτηριστικά του: Πυκνή βλάστηση, καθαρές θάλασσες και γραφικά χωριά όπως ο Θεολόγος και η Παναγία.

 

Κεραμωτή: Παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 40 χλμ. από την Καβάλα.

 

Στατιστικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος: Το 1982 διακινήθηκαν μέσω του λιμανιού της προς τη Θάσο πάνω από 120.000 επιβάτες.

 

Σαμοθράκη: Νησί για ήσυχες διακοπές, ιδανικό για όσους αναζητούν την παρθένα φύση, μακριά από τον μαζικό τουρισμό.

 

Λουτρά Ελευθερών: Ιαματικές πηγές που λειτουργούσαν από την 1η Ιουνίου, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους τουρίστες για θεραπευτικούς λόγους.

 

Νέα Πέραμος: Τουριστικό θέρετρο με οργανωμένα συγκροτήματα, γνωστό για τις όμορφες παραλίες της.