του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.

 

Η δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας και οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής, ηθικής και πολιτικής κρίσης, προκάλεσαν σταδιακά την εξάρθρωση των δυνάμεων του πολιτικού συστήματος. Το οικοδόμημα που μετά το 1974 και για τρείς και πλέον δεκαετίες παρήγαγε ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, σταθερές κυβερνήσεις και εξασφάλιζε χώρους εκπροσώπησης σε διαφορετικά κόμματα, έχει καταρρεύσει  λόγω της χρεωκοπίας του κράτους. Και η κατάρρευση οδήγησε σε μία τεράστια δυσκολία ελέγχου της κατάστασης από κυβερνητικά σχήματα, τα οποία υποχρεώνονται να είναι μόνο διαχειριστές οικονομικών προγραμμάτων, υπό τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών της χρεωκοπημένης χώρας.

 

Αυτοί που σήμερα κυβερνούν στερούνται αληθινής πολιτικής υποστάσεως στην Ευρώπη και υπερασπίζονται μία Εθνική κυριαρχία μόνο κατά το γράμμα υφιστάμενη πλέον, αφού τα στοιχεία της διαρκώς συρρικνώνονται.

Το προσφυγικό θέμα επέτεινε ακόμα περισσότερο την τραγική κατάσταση της χώρας.

Οι παλινωδίες των «πολιτισμένων συμμάχων» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε συνθήκες αυτοδιάλυσής  της με μόνιμο θύμα την χώρα μας.

 

Σε προηγούμενο άρθρο μου έγραψα ότι ο γνωστός τ. Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χένρι Κίσσινγκερ ειρωνευόταν την Ενωμένη Ευρώπη με την φράση «ποιόν θα πρέπει να καλώ όταν θα πρέπει να μιλήσω με την Ευρώπη;»

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας. Με ποιους συνεννοείται άραγε για το προσφυγικό; Αυτό που συνέβη μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις, υποτίθεται σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη, είναι πρωτοφανές!!!!

Την επομένη της συνάντησης αυτής, χώρα – μέλος, η Αυστρία, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της όσα αποφασίσθηκαν, τράβηξε τον δικό της δρόμο και συνεδρίασε σε «Καμαρίλα» με κράτη της Βαλκανικής (χωρίς την Ελλάδα) για να ανατρέψει τα αποφασισθέντα!!!

 

Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!!!!

Μόνο για την Ελλάδα ισχύει το pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται),που είπε ο Σόϊμπλε για την τήρηση της οικονομικής συμφωνία (Μνημόνιο) Ευρώπης-Ελλάδας;

Η λέξη «σκορποχώρι» είναι εξαιρετικά επιεικής!!!

 

Αν είχε τολμήσει η χώρα μας να παραβιάσει απόφαση όχι κορυφαίου συλλογικού οργάνου της ένωσης, αλλά έστω και  άτυπου όπως το Eurogroup, θα την σταύρωναν!!!

Η απάθεια, η αμηχανία, η ηλιθιότητα με τις οποίες υποδέχθηκε, αυτό που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή ηγεσία», την ανταρσία των Αυστριακών και της «λέσχης Βίζεγκραντ» και τις προκλήσεις των Τούρκων, είναι εκπληκτικές!!!

Σε μία εποχή που οι προκλήσεις απαιτούν την κοινή δράση των κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση  κλείνεται στον εαυτό της, στο έθνος-κράτος, προς χαρά των απανταχού εχθρών της που μας έχουν για τα μπάζα αφού παρουσιάζεται εικόνα διάλυσης.

 

Μία ομάδα χωρών περιστρέφεται γύρω από την Γερμανία (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο), μία άλλη αυτονομείται προς τις Η.Π.Α. (Βίζεγκραντ), η Αυστρία θυμάται το αυτοκρατορικό παρελθόν της και κινείται αυτόνομα στα Βαλκάνια, ο Νότος φλερτάρει με την αριστερά (Πορτογαλία, Ισπανία), η ίδια η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής στην κορυφή της ηγεσίας της.

 

Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς γι’ αυτήν την Ευρώπη;

 

Και ποια θα είναι η τύχη της δικής μας χώρας που χτυπιέται από όλους σαν χταπόδι όχι μόνο για να μαλακώσει αλλά να λειώσει τελείως;

 

Οι Έλληνες που ζουν τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που οι μικρομεσαίες  τάξεις δέχθηκαν φορολογική επίθεση  και φτωχοποιήθηκαν  με τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα και οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  σήμερα ακόμα περισσότερο, με αφορμή την ένταση στο προσφυγικό, να σώσουν την χώρα μας από μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ.

 

Σήμερα όλα στα μάτια μας φαντάζουν πολύ μικρά, τα αξιώματα, τα πολιτικά αναστήματα, οι πολιτικές ηγεσίες, οι ορίζοντες και τα όνειρά μας. Σήμερα ο φιλότιμος και πολιτισμένος-ανθρωπιστής Ελληνικός λαός, μέσω των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των υπηρεσιών τους, των συλλόγων με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά και την  Ορθόδοξη Εκκλησία μας που ήταν πάντοτε στήριγμα του λαού μας, όχι μόνο ηθικά και πνευματικά, αλλά και υλικά, δυναμικά σε όλη την χώρα, παίρνουν την κατάσταση  στα χέρια τους, χωρίς ουσιαστικά καμία οικονομική ή άλλη στήριξη από το οργανωμένο (;;;) κράτος. Αυτά που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα κάνουν οι απλοί πολίτες.

 

Και από όλη την Ελλάδα και από εδώ, την φτωχή αλλά ευαίσθητη Δράμα  που κλήθηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, θα σταλεί ηχηρό το μήνυμα στην αυτοαποκαλούμενη πολιτισμένη Ευρώπη ότι πάνω από όλα είμαστε πολιτισμένοι  και ανθρωπιστές. Γιατί άνθρωπος με πολιτισμό, όπως διατείνονται ότι διαθέτουν οι δανειστές-σύμμαχοί μας, χωρίς ανθρωπισμό, δεν είναι άνθρωπος αλλά πίθηκος και οι Έλληνες, πιθήκια δεν θα γίνουν ποτέ. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών  και αναπληρωτή Δημάρχου Γεώργιο Παπαδόπουλο και στον υπεύθυνο καθαριότητας Τάσο Χατζηγιάννη που σαν συντονιστές στην διαμόρφωση του χώρου, έδωσαν την ψυχή τους να στηθεί ένας ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας, στην ΒΙΠΕ Δράμας, σε χρόνο ρεκόρ, σε άριστη συνεργασία με τους υπεύθυνους της Αντιπεριφέρειας του Δήμου Δράμας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Τοπικών Διευθύνσεων υγιεινής και όλων γενικά των εμπλεκομένων.

 

Συγχαρητήρια σε όλους!!!