Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφ΄βν Επαγγελματιών Ελλάδας ενημερώνει τους επαγγελματίες της εστίασης ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και άμεσης παρέμβασης αλλαγής της ταμειακής τους μηχανής και τη δημιουργία ειδικής ένδειξης 13%. Με το νόμο 4611/17-05-2019 και με το άρθρο 121αντικαθίσταται σε διάφορα προϊόντα ο Φ.Π.Α από το 24% στο 13%.

 

   ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ :Σε όλα τα καταστήματα που εφαρμόζεται η μείωση του Φ.Π.Α στο 13%, ΔΗΛΑΔΗ: καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και συναφείς επιχειρήσεις υπάγονται στο νέο Φ.Π.Α .

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει η εξαίρεση, δηλαδή παραμένει το 24% Φ.Π.Α στα αλκοολούχα ποτά, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους χυμούς και στα αναψυκτικά.

 

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:

Όλες οι επιχειρήσεις με άδεια κέντρου διασκέδασης παραμένουν στο 24%.Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη προς το Δήμο η ρύθμιση θα παραμείνει στις 100 δόσεις. Εντός των ημερών θα επακολουθήσει λεπτομερή απλή ενημέρωση για το ανωτέρω θέμα.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους σε χρέωση αγαθών στο Φ.Π.Α από 24% στο 13% και το αντίστροφο, ο λογιστής της επιχείρησης κατά την ώρα της καταχώρησης έχει τη δυνατότητα διόρθωσης του λάθους.