Ο ΣΕΒΑΣ Καβάλας, Ο Δήμος Καβάλας και η ΑΜΚΕ Επιστημονική Ομάδα ‘’Οψόμεθα εις Φιλίππους’’ θα ήθελαν να σας ενημερώσουν για το διήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια της διοργάνωσης του Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Αγώνα «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» 2019, το οποίο πληροί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου.

 

Ο αγώνας Δρόμου στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου διοργανώνεται επί 14 συναπτά έτη με την εξαιρετική συνεργασία ΣΕΒΑΣ, Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και Δήμου Καβάλας. Με αρχή την διοργάνωση του 2017 το δυναμικό παρών δίνουν πλέον και οι νέοι της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους” τόσο στον συντονισμό όσο και στην διοργάνωση παράλληλων δράσεων.

 

Σκοπός του αγώνα είναι να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους σε συνδυασμό με έναν αθλητικό αγώνα δρόμου. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική. Οι δρομείς ακολουθούν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού. Με εκκίνηση το σημείο της άφιξής του Αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας τρέχουν πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό, συνεχίζουν μέσα από φυσικές ομορφιές και οικισμούς της περιοχής για να διασχίσουν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Αρχαία πόλη των Φιλίππων και να τερματίσουν, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, στα ιερά νερά του Ζυγάκτη ποταμού, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Λυδία.

 

 

Γενικά στοιχεία για τον Ημιμαραθώνιο “Στα βήματα του Αποστόλου Πάυλου”

Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2019 παραμονή της εορτής της Αγίας Λυδίας από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Η εκκίνηση θα δοθεί στο σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στη Καβάλα και την Ευρώπη, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια θα κινηθεί στο παραλιακό δρόμο της Καβάλας, με θέα στο Κάστρο της πόλης πριν ανηφορίσει με σταθερή κλίση προς τα ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στα βορειοανατολικά της πόλης.

 

Πατώντας λοιπόν, πάνω στις αρχαίες πλάκες της Εγνατίας, οι αθλητές θα τρέξουν για πολύ λίγο παράλληλα με την εθνική οδό και αφού περάσουν το χωριό του Αμυγδαλεώνα, θα συνεχίσουν στο παράλληλο με την εθνική οδό δρόμο, ο οποίος αποτελούσε τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας. Εκεί, πριν τις Κρηνίδες, θα συναντήσουν τον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας όπου πλέον θα έχουν να διανύσουν λίγα χιλιόμετρα, μέσα από τις Κρηνίδες, μέχρι να φτάσουν στο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Σε εκείνο το σημείο, οι αθλητές θα κινηθούν εντός του Αρχαιολογικού Χώρου για λίγα μέτρα και θα κατηφορίσουν προς τη Λυδία όπου στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, τους περιμένει ο τερματισμός μέσα σε ένα κλίμα πνευματικής κατάνυξης.

 

Εγγραφές: www.saintpaulrun.com

Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.

Σημείο εκκίνησης: Μνημείο Αποστόλου Παύλου πλησίον της εκκλησίας Άγιος Νικόλαος στην Καβάλα

Χρονικό Όριο: 3 ώρες