Αίτημα που στάλθηκε από την συνέλευση μας προς τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες πολιτών και φορέων που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στα ανατολικά της πόλης μας και των επικείμενων χωριών και αφορούν την μόλυνση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

 

Αγαπητοί γιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας,

Όπως θα γνωρίζετε, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων λειτουργεί αδιάλειπτα στην περιοχή μας εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια. Ξεκίνησε ως δημόσια επιχείρηση, ενώ από το 2011 και μέχρι σήμερα είναι ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Τα τελευταία χρόνια η οσμή των αερίων αποβλήτων είναι εντονότερη από ποτέ. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την υγεία τους. Ως πολίτες ανησυχούμε ότι η ζωή των κατοίκων που επηρεάζονται από αυτά είναι υπό απειλή.

 

Σίγουρα επίσης, σας είναι γνωστά πολυάριθμα ιατρικά περιστατικά που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εργαζομένους της βιομηχανίας λιπασμάτων κατά τα πενήντα έτη λειτουργίας της. Θα έχετε κι εσείς, μάλλον, αναρωτηθεί αν οφείλονται στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα εξαγόμενα αέρια της βιομηχανίας τόσες παιδικές αλλεργίες, τόσα δερματολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής μας.

 

Πιστεύουμε ότι με τις γνώσεις και τη μεθοδολογία της ιατρικής επιστήμης θα μπορούσε με βεβαιότητα να διαπιστωθεί αν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες της γύρω περιοχής – συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Καβάλας- διαβιώνουμε σε κατάσταση διακινδύνευσης της υγείας μας. Αναγνωρίζουμε σε εσάς τόσο τη θεσμική όσο και την επιστημονική δυνατότητα να συμβάλλετε με την κοινωνική ευαισθησία και τις γνώσεις σας σε αυτή διαπίστωση. Με την αίτηση μας αυτή σας ζητούμε να διερευνήσετε την πιθανότητα συγγραφής μιας επιστημονικής μελέτης –ίσως επιδημιολογικής- για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία και περαιτέρω για τους κατοίκους της περιοχής. Παρακαλούμε να δεχτείτε μια συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να συζητήσουμε μια τέτοια προοπτική.

 

Μήπως πενήντα χρόνια επιβάρυνσης της περιοχής μας είναι αρκετά;

 

Μήπως οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε στη βάση ότι δεν είναι μόνο η εργασία δικαίωμα, αλλά ακόμη και αυτή, η θεωρημένη ως δεδομένη, η ίδια μας η αναπνοή;

 

ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ