Τον Δεκέμβριο του 2018 δημιουργήσαμε την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος», που στόχο έχει να αναδείξει μια ελπιδοφόρα πρόταση για τον Δήμο Καβάλας, που θα τον βγάλει από την αδράνεια και θα εξασφαλίσει στους κατοίκους της ποιότητα ζωής, όχι αποσπασματικά, αλλά με ενιαία στρατηγική, που αντιμετωπίζει συνολικά και συντονισμένα τα προβλήματα του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Πολεοδομία, μεταφορές, αναπλάσεις, ενέργεια, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, νέες τεχνολογίες συνθέτουν το παζλ, που λέγεται Δήμος.

Τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε στη σύνθεσή του;

Από τη μεριά των Δημοτικών αρχών γνώση, πολιτική βούληση, σχεδιασμός και μεγάλη προσπάθεια για την εξασφάλιση πόρων, ενώ από τη μεριά των πολιτών ενδιαφέρον για την πόλη τους, την κοινότητά τους, ενεργή συμμετοχή και υπεύθυνος προβληματισμός.

Από τους βασικούς στόχους του «Σύγχρονου Δήμου» είναι η ποιότητα ζωής.

Για τον λόγο αυτό δίνουμε βαρύτητα στις γειτονιές, στο πράσινο, στις παιδικές χαρές, στο κυκλοφοριακό, στην άνετη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους, στην εκπόνηση γενικού πολεοδομικού για τη δημοτική ενότητα του πρώην δήμου Φιλίππων. Ενός, σύγχρονου πολεοδομικού σχεδίου όχι μόνο για την πόλη της Καβάλας αλλά και για τις άλλες περιοχές, όπως αυτή της Κάτω Λεύκης.

Βασική προϋπόθεση της ποιότητας ζωής είναι η αισθητική, την οποία θεωρούμε κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό.

- Θέλουμε έναν Δήμο φιλικό προς τους κατοίκους του, καθώς και τους επισκέπτες του, ξεκινώντας από την αναβάθμιση των γειτονιών. Για την υλοποίησή της, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μαζί με τους κατοίκους και τους συνοικιακούς συλλόγους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου μικρής κλίμακας, δίνοντας τη δυνατότητα ξεκούρασης, παιχνιδιού, κοινωνικών επαφών.

Για τον σκοπό αυτό, αξιοποιούνται είτε οικόπεδα του Δήμου (όπου υπάρχουν) είτε αγοράζονται εγκαταλελειμμένα σπίτια, τα οποία γκρεμίζονται ή ανταλλάσσονται με οικόπεδα από την τράπεζα γης που διαθέτει ο Δήμος. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των πάρκων θα γίνεται με συνεργασία νέων αρχιτεκτόνων και κατοίκων που θα τα απολαμβάνουν.    

-Δημιουργούμε διαδρομές αστικού περιπάτου «ενώνοντας» το κέντρο με γειτονιές της πόλης, με παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να αυξήσουν το πράσινο, να δώσουν την ευκαιρία άθλησης και ψυχαγωγίας στους κατοίκους.

-Ξεκινάμε από την πλατεία Καπνεργάτη – ρέμα Κασσάνδρου – πλατεία – αυλή σχολείου Ποταμουδίων – Προφήτης Ηλίας – Χωράφα.

Στην παρέμβαση αυτή εμπλουτίζουμε το πράσινο με είδη δέντρων, τα οποία έχουν χαμηλές ανάγκες ποτίσματος.

Τοποθετούνται φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης ώστε η διαδρομή να είναι ευχάριστη και ασφαλής.

Χρησιμοποιούνται υλικά με υψηλούς δείκτες βιοκλιματικής απόδοσης ώστε να διασφαλίζουμε ένα υγιές και ευχάριστο μικροκλίμα.

-Ανάδειξη, αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου (Παναγία, Άγιος Νικόλαος, περιοχή Καμάρες – Κουντουριώτου) ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και κατοίκων της πόλης μας, με ασφαλή πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.

Για τον λόγο αυτό:

*Εφαρμόζουμε την ελεγχόμενη στάθμευση.

*Ενισχύουμε τη συγκοινωνία με minibusώστε να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επισκέπτες.

*Προκηρύσσουμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών με θέμα «παρεμβάσεις μικρής κλίμακας (βαψίματα, φυτεύσεις, κτλ) στα σοκάκια της Παναγίας», τα αποτελέσματα των οποίων θα υλοποιηθούν από τον Δήμο σε συνεργασία με τους κατοίκους.

*Δημιουργούμε και προωθούμε δίκτυο διαδρομών με σήμανση των σημείων ενδιαφέροντος.

*Αξιοποιούμε κτίρια ιδιοκτησίας του δήμου για κοινωφελείς χρήσεις, αλλά και πολιτιστικές. Για παράδειγμα, το 1οΔημοτικό Σχολείο το μετατρέπουμε σε ενεργό χώρο πολιτισμού (ερασιτεχνικό θέατρο, φωτογράφοι κτλ) ώστε στην περιοχή να υπάρχει κίνηση, ΖΩΗ και όχι παραβατικότητα και ερημιά.

*Προκηρύσσουμε μια σειρά από διαγωνισμούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου ανάδειξης της Παλιάς Πόλης, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόζεται από οποιαδήποτε δημοτική αρχή και να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης προγραμμάτων για την υλοποίησή τους.

Οι διαγωνισμοί αυτοί αφορούν:

-Πρόσβαση από τον χώρο του τελωνείου στην Παναγία (ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες).

-Ανάπλαση Θ. Πουλίδου – Γραβιάς ώστε να είναι ελκυστική η διαδρομή προς την Παναγία με εξασφάλιση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία από την Κουντουριώτου μέχρι το Φρούριο.

-Ανάπλαση του οικοπέδου του παλιού Νοσοκομείου.

-Κατασκευή μονοπατιού στο ανατολικό παράλιο τείχος, που συνδέει τη χερσαία ζώνη του Λιμανιού με το Καρνάγιο.

-Ανάπλαση της οδού Κουντουριώτου – Πλατείας Νικοτσάρα.

-Ανάπλαση Φάρου (επιτέλους να τελειώσουν τα ιδιοκτησιακά προβλήματα!).

-Συνεργασία με Πολυτεχνικές Σχολές για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών σε θέματα συντήρησης, αναπλάσεων, αλλά και ενεργειακών παρεμβάσεων.

-Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων επισκευών σπιτιών, αλλά και αναγκαιότητας διατήρησης κάποιων επικίνδυνων κτιρίων (παράδειγμα το σπίτι στη Θ. Πουλίδου).

 

Περιοχή γύρω από τις Καμάρες

*Ανάπλαση της περιοχής μεταξύ Πιπίνου – Αμερ. Ερυθρού Σταυρού– Κολοκοτρώνη, 1ουΓυμνασίου – Ελληνικής Δημοκρατίας με γκρέμισμα των παραπηγμάτων από την πλευρά της οδού Λαχανά, αξιοποίηση των κατοικιών ανάμεσα στις Καμάρες και σύνδεσή τους με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

*Συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου και τα Δημόσια Κτήματα για τη συντήρηση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη και μετατροπή τους σε ξενώνες του Δήμου.

 

Περιοχή Αγίου Νικολάου

*Εκπονούμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας (πράσινο, κατάλληλες φυτεύσεις – υπογειοποίηση καλωδίων – φωτισμός κτιρίων – κατασκευή πέργκολας σε στενά κτλ). Οι εργασίες θα γίνουν από προσωπικό αυτεπιστασίας.

*Συνεργασία με την εκκλησία για συντήρηση και ανάδειξη του Ναού του Αγίου Νικολάου.

*Σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες άδειων μαγαζιών, οργανώνουμε εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας κτλ). Παράλληλα, πραγματοποιούμε διάφορα δρώμενα στα στενάκια ώστε να αυξηθεί η κίνηση στον Άγιο Νικόλαο, να ξαναδώσουμε ζωή.

 

Κέντρο Πόλης 

*Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ώστε να ξαναγίνει δημόσιος χώρος με περισσότερο πράσινο, να αποδοθεί στους κατοίκους και να συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με τους πεζόδρομους και κατ’ επέκταση με την πλατεία Καπνεργάτη, η οποία πρόκειται να αναπλαστεί με τα Β.Α.Α .

*Επεμβάσεις στις όψεις των παλιών δικηγορικών γραφείων (από τα παλιά δικαστήρια μέχρι την Κεντρική Πλατεία).

*Φυτεύσεις λουλουδιών στα παρτέρια Ομονοίας, πεζόδρομων, οδό Βενιζέλου.

 

Άγιος Ιωάννης

*Συνεργασία με τη Μητρόπολη ώστε να συντηρηθεί και να αναδειχθεί η περιοχή γύρω από το Ναό. Είναι η ιστορία της Πόλης μας.

 

Καπναποθήκες

Απομεινάρια μιας άλλης εποχής, που η επεξεργασία του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Πόλης μας, μιας εποχής που οι καπναποθήκες ήταν χώρος εργασίας χιλιάδων εργατών.

Σήμερα απέμειναν50 καπναποθήκες, οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτες, έχουν κηρυχθεί διατηρητέες και, ενώ πολλές από αυτές αποτελούν συγκροτήματα όπως πίσω και μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, δεν αξιοποιούνται και σταδιακά γίνονται επικίνδυνες, τόσο για την ασφάλεια των διερχομένων όσο και για τη δημόσια υγεία και την πρόκληση Πυρκαγιών.

Ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με την Περιφέρεια αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να συνεργαστούν και να επέμβουν άμεσα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει:

-Καταγραφή και ανάλυση των κτιρίων των Καπναποθηκών με δημιουργία ενός Μητρώου Καπναποθηκών (η καταγραφή υπάρχει).

-Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων για χρήσεις γης, τεχνικές υποδομές, ελεύθερους χώρους και πολεοδομικά εργαλεία εφαρμογών. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις περιοχές Καπναποθηκών ως συνόλων δομημένου χώρου, σημαντικού για την πολιτιστική κληρονομιά.

-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου και κατευθύνσεων αρχιτεκτονικού και δομικού περιεχομένου, απαραίτητων για τη λειτουργική και βιώσιμη επανάχρηση των Καπναποθηκών.Η αδειοδότηση επανάχρησης πρέπει να ολοκληρώνεται γρήγορα, χωρίς ιδεοληψίες ως προς τη διατήρηση του εσωτερικού ξύλινου φορέα, αλλιώς θα ματαιοπονούμε.

 

Περιοχή Παλαιών Σφαγείων

Σε χαρακτηριστικό σημείο της ανατολικής Καβάλας, περιτριγυρισμένη από σχετικά νέες περιοχές αμιγούς κατοικίας και δίπλα σε μία από της μεγάλες παραλίες της πόλης, βρίσκεται το μικρό ψαρολίμανο με το παλιό κτίριο των Σφαγείων και τις ταβέρνες. Ένας ιδιαίτερος χειρισμός αυτής της περιοχής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη της μαρίνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και να προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Πέρα από τη διευθέτηση των χρήσεων γης στην περιοχή, προτείνουμε:

*Ανάπλαση της περιοχής με μικρές παρεμβάσεις ώστε να μη χαθεί το χρώμα της.

*Κατεδάφιση του επικίνδυνου κτίσματος στον χώρο των ταξί.

*Επισκευή του κτιρίου των Παλαιών Σφαγείων και στέγαση ενός (μικρού) Κέντρου Ερευνών για την προστασία των ακτών σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

*Ολοκλήρωση της νομιμοποίησης του λιμανίσκου και της δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ώστε να το διαχειρίζεται προς όφελος της περιοχής και κατ’ επέκταση της πόλης.

 

Περιγιάλι

Το Περιγιάλι, μια μεγάλη έκταση 2.500 στρεμμάτων, μετά από μια τριαντάχρονη Οδύσσεια μπαίνει στο σχέδιο πόλης το 2013 και ολοκληρώνεται το 2016 με την εγγραφή στο κτηματολόγιο των ιδιοκτησιών που έχουν προκύψει.

Θεωρητικά αρχίζει η ανάπτυξη της περιοχής και εκεί που κάποτε ήταν χωράφια, θα δημιουργούσαμε μία συνοικία με σύγχρονες υποδομές με έμφαση στην ποιότητα ζωής και σεβασμό στο περιβάλλον.

Δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, τηλεφωνίας, φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτροδότησης χωρίς κολώνες, που πληγώνουν το τοπίο. Οδοφωτισμός με LED, πάρκα, πεζοδρόμια, πράσινο και γενικά παρεμβάσεις σύμφωνες με τις αρχές της βιοκλιματικής.

Όλα αυτά όμως, για να πραγματοποιηθούν και να μην παραμένουν «όνειρα θερινής νυκτός», απαιτείται σκέψη, οργάνωση, δουλειά και μελέτες. Έτσι θα βρεθούν πόροι από Προγράμματα ώστε σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον πενταετίας, να έχουν υλοποιηθεί κάποια από αυτά, όπως της ύδρευσης και της αποχέτευσης και άλλα να έχουν ξεκινήσει.

Είναι αλήθεια πως με τα χρήματα του Δήμου αλλά και των δημοτών (εισφορά σε χρήμα) μπορούν να γίνουν ελάχιστες παρεμβάσεις, συνεπώς είναι απαραίτητη η εύρεση Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος κτλ).

Για να μην μοιάσουμε με τις «μωρές παρθένες» και μείνουμε «εκτός νυμφώνος», δηλαδή εκτός Προγραμμάτων, απαιτούνται μελέτες, με τις οποίες όμως η σημερινή διοίκηση έχει πάρει διαζύγιο. Ευτυχώς, που κάποιες άλλες διοικήσεις φρόντισαν να γίνουν μελέτες Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο, δηλαδή να χαραχθούν οι δρόμοι, τα οικοδομικά τετράγωνα, οι κοινόχρηστοι χώροι ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να είναι πλήρως ενήμερος και να μπορεί να χτίσει. Δεν μπορούμε να μιλάμε όμως για υλοποίηση, όταν ακόμα δεν έχει καν αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης των επικειμένων.

Η διοίκηση του Δήμου επικαλείται την καθυστέρηση της Περιφέρειας, η οποία από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει συστήσει την επιτροπή που καθορίζει τις αποζημιώσεις.

Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή όμως, πιέζει όχι μόνο με έγγραφα ως «Πόντιος Πιλάτος», αλλά και με πράξεις θέτει τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες του προ των ευθυνών τους.

Ας μην αναφερθούμε βεβαίως στον συντονισμό με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΣΦΑ, γιατί θα απογοητευτούμε ακόμη περισσότερο.

Η υλοποίηση ενός δρόμου που θα απορροφήσει όλα τα χρήματα της μέχρι τώρα εισφοράς σε γη (1.200.000€), θα επιφέρει καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων υποδομής.

Επιτέλους ας κάνουμε το αυτονόητο! Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου έχουν ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια. Τους οφείλουμε σεβασμό και προσπάθεια ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου.

 

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί! Υπάρχει όμως γνώση για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Επιτέλους ας σχεδιάσουμε, ας προγραμματίσουμε και ας οργανωθούμε ώστε η Πόλη μας, ο Δήμος μας να ξεφύγει από την οπισθοδρόμηση. 

Τη γενναιοδωρία της φύσης ας την αναδείξουμε τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας!

Θα μου πει κάποιος… Και η καθημερινότητα; Πράγματι η αντιμετώπισή της είναι υποχρέωση του Δήμου, που εξαρτάται από την οργάνωσή του και τη σωστή εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων (ΣΑΤΑ, Φιλόδημος κτλ).

Σαν «Σύγχρονος Δήμος», έχουμε τη γνώση και τη θέληση να την αντιμετωπίσουμε.

 

Έτσι, στο μεγάλο μας αυτό ταξίδι, συμπορεύονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες, κάποιους από τους οποίους θα σας παρουσιάσω σήμερα:  

 

Δελημπανίδης Χρήστος, Ιδιωτικός Υπάλληλος – Παρουσιαστής 

Καραδήμου Μαρί, Ιδιωτική υπάλληλος στον τομέα του Τουρισμού

Καρακατσάνη Δέσποινα, Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

Ξουλόγης Φιλήμων, Γεωπόνος - Ιδιωτικός υπάλληλος

Ουρανός Παναγιώτης – Νάκης, Υγειονολόγος

Παπαθανασίου Νικολέτα, Επιχειρηματίας - Έμπορος 

Παρασκευά Μαρία, Οικιακά

Πεφάνης Κωνσταντίνος, Διευθύνων Σύμβουλος MacMotors Καβάλας –

Εκπαιδευτής Ενηλίκων – τ. Πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου - τ. Δημοτικός Σύμβουλος

Ρίζου Μαριάννα, Δικηγόρος

Σαλτζίδης Θεοχάρης – Χάρης, Ιδιωτικός υπάλληλος – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πολυστύλου - Δάτου από το 2010-2019

Τσακίρης Ανέστης, Πληροφορικός - Τεχνικός υπολογιστών, εκτυπωτικών μηχανημάτων

Τσουμπάκης Θέμης, Τ.Ε. Πολιτικός Μηχανικός

Χριστοφόρου Αικατερίνη - Ελένη (Ελίνα), Πρώην Τραπεζικός υπάλληλος

 

 

Με τιμή 

Θόδωρος Μουριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας