Σε υψηλούς τόνους απαντά ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ στις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔΕΘΑΚ του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Θεοδωρίδη. Με δημόσια επιστολή του, ο δήμαρχος επαναλαμβάνει τη θέση που διατύπωσε προ μηνών ότι «η Θάσος δεν χρειάζεται κομματάρχη» και σχολιάζει την τακτική αρθρογραφία του κ. Θεοδωρίδη, για τον οποίο επισημαίνει ότι «ουδέποτε υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση» ενώ υποστηρίζει ότι «είναι επικίνδυνο για το Δήμο» να είναι κανείς υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει έστω μια θητεία δημοτικού συμβούλου.

 

Χρησιμοποιεί δε την παροιμία «διάκο δεν τον είδαμε, δεσπότη θέλει να τον κάνουμε». Ο κ. Χατζηεμμανουήλ καταλογίζει στον κ. Θεοδωρίδη «απειρία» και «όψιμο ενδιαφέρον», μιλά για «γκάφα» στο θέμα της δακοκτονίας αλλά και την «υπονόμευση» έργων που προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θάσο.

 

Ο δήμαρχος Θάσου αναφέρει ότι οι βουλευτές του κόμματος όφειλαν να τον ενημερώσουν πριν εκτεθεί ενώ στηλιτεύει και την πρόσφατη παρατήρηση Θεοδωρίδη για τις μεσημβρινές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος δεν νυστάζει» και ότι αυτή η ώρα «θα είναι πολύ βολική για τον ίδιο που είναι μόνιμος κάτοικος Καβάλας». Τον κατηγορεί τέλος ότι με την πρόσφατη πρότασή του για Λατομικό Παρατηρητήριο επιδιώκει την αποδυνάμωση του ρόλου του Δήμου που αποτελεί τον γαιοκτήτη των λατομείων. Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή δημάρχου: 

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, είδαν το φως της επικαιρότητας οι δηλώσεις του φερόμενου ως επικεφαλής κίνησης με την επωνυμία «Δ.Ε.ΘΑ.Κ.» υποψήφιου δημάρχου κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη, εκπαιδευτικού Μ.Ε., μονίμου κατοίκου Καβάλας. 

Η ΔΕΘΑΚ είναι κίνηση που φιλοδοξεί να γίνει παράταξη, η οποία με την στήριξη και στελέχωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διεκδικήσει την διοίκηση και ο κ. Θεοδωρίδης τη θέση του δημάρχου, ως κομματικός υποψήφιος. 

Τίποτα το μεμπτό. Στη Δημοκρατία οι επιλογές αυτές είναι σεβαστές. Θα θυμίσω όμως ακόμη μία φορά τη δική μου άποψη και θέση. «Η Θάσος δεν χρειάζεται κομματάρχη, αλλά δήμαρχο ο οποίος να μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις». 

Ο κ. Θεοδωρίδης άρχισε να αρθρογραφεί έκτοτε τακτικά και να έχει άποψη επί παντός επιστητού, σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία ουδέποτε υπηρέτησε. Ο ίδιος λέει «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Δεν θα διαφωνήσω μαζί του, ότι ακόμη και στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει ένα ξεκίνημα. Όμως, θα επαναλάβω κάτι, που είχα πει σε πρόσφατη τηλεοπτική μου συνέντευξη εφ όλης της ύλης: «πριν ζητήσω, είχα πει, την εντολή, το 2010, πέρασα πρώτα από τα έδρανα του απλού δημοτικού συμβούλου. Είναι επικίνδυνο για το Δήμο, τον οποίο διεκδικείς από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, όταν σου λείπει η εμπειρία του απλού δημοτικού συμβούλου, αν προηγουμένως δεν έχεις μαθητεύσει στα έδρανα του απλού δημοτικού συμβούλου». 

Ήδη τα πρώτα σημάδια της απειρίας έχουν φανεί στις δηλώσεις του, που άλλοτε δείχνουν άγνοια, άλλοτε όψιμο ενδιαφέρον για τα του Δήμου μας, που κάποτε φτάνει σε απόψεις και θέσεις, όπως η πρόσφατη γκάφα του για τη δακοκτονία και άλλες φορές υπονομεύουν πολιτικές και έργα που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως το ΓΠΣ ή η ολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νησί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσπάθεια υπονόμευσης και παραπληροφόρησης του κόσμου του νησιού από μέλη της ομάδας του κ. Θεοδωρίδη, με απώτερο σκοπό να ναυαγήσει τόσο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Θάσο όπως και ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, κάτι που θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική, από τα πρόστιμα που θα πέφτουν, ζημιά στο νησί και στο Δήμο. 

«Γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από κάθε ‘Σωτήρα΄ τα προβλήματα και τις ανάγκες του νησιού μας», «Επιχειρούμε σήμερα να βγάλουμε το Δήμο μας από ένα τέλμα στο οποίο έχει κολλήσει», είναι λόγια δικά του. 

Ίσως, δεν τον ενημέρωσαν αυτοί που τον κατεβάζουν για να εκτεθεί, ότι αυτή η δημοτική αρχή ξεχρέωσε κι έκανε οικονομικά εύρωστο έναν κατεστραμμένο Δήμο, που δεν μπορούσε να κλείσει ούτε προϋπολογισμό και οι κατασχέσεις έρχονταν η μία πίσω από την άλλη. Δεν μπήκαν στον κόπο να του πουν αυτοί που τον στηρίζουν, για να μη πέσει και σε άλλες γκάφες, να τον πληροφορήσουν ότι αυτή η δημοτική αρχή το τελευταίο εξάμηνο έχει αποσπάσει τα δύο σημαντικότερα ελληνικά βραβεία για το περιβάλλον, του 2018 και του 2019, καθώς κι ένα τρίτο διεθνές βραβείο, κι ένα βραβείο από την ΚΕΔΕ για την Κοινωνική Πολιτική. 

Έχουν ευθύνη και οι βουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν καλά αλλά δεν τον ενημέρωσαν ότι ο Δήμος Θάσου είναι ο πιλότος των νέων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΚΑΠΕ, στο νησιωτικό μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED, στην αξιοποίηση της βιομάζας του δάσους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Γράφει και κάτι άλλα, νόστιμα, που μας κάνουν να ευθυμούμε. Χαρακτηρίζει ως διαρκή ευτελισμό, κοινώς ξεφτίλα, του Δημοτικού Συμβουλίου και τραυματισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13:00 γιατί έχει, ισχυρίζεται, ως συνέπεια οι δημοτικοί σύμβουλοι να «ψηφίσουν τα θέματα εν μέσω πείνας ή υπνηλίας». Κι όμως, η ώρα αυτή, θα με θυμηθεί, θα είναι πολύ βολική για τον ίδιο, που είναι μόνιμος κάτοικος Καβάλας. Όσο για τη μεσημεριανή του σιέστα στη μία το μεσημέρι και το μεσημεριανό φαγητό, πρέπει να τα ξεχάσει. 

Ο δήμαρχος δεν πεινάει, δεν διψάει, δεν νυστάζει. Μπαίνει στο χορό και χορεύει. Δε λέει τραγούδια έξω από το χορό, όπως τέτοια τραγούδια είναι τα άρθρα του κ. Θεοδωρίδη. Κι αυτός ο χορός είναι αλλιώτικος, δεν έχει καμία σχέση με την Γιάννενα τη Γιαννάκινα ούτε με τη Μαριώ που δεν παίρνει τη ρόκα της. 

Δεν θα σχολιάσω το άρθρο του για τον τουρισμό, που είναι μια μαθητική έκθεση ιδεών, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, θα καταλάβουν τι εννοώ. Δεν θα αφήσω όμως ασχολίαστες τις θέσεις του για τα λατομεία, στις οποίες φάσκει και αντιφάσκει. Θεωρεί ότι υιοθέτησα μετά από 8 χρόνια, δικές του θέσεις για τα λατομεία. Αναρωτιέμαι, αλήθεια, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια και που και πότε εξέφρασε θέσεις για τα λατομεία. Μπορεί και να το έκανε, μεταξύ τυριού και αχλαδιού στην παρέα του. Για να μην τον αδικήσω, υπήρξε ενεργό μέλος της Θασιακής Ένωσης, όμως μέχρι εκεί. Ίσως από εκεί του έμεινε ο παροιμιώδης λόγος για να λέει αναφερόμενος σε μένα και τις θέσεις μου για τα λατομεία «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Αφού του αρέσουν οι παροιμίες του λέω κι εγώ μία: «διάκο δεν τον είδαμε, δεσπότη θέλει να τον κάνουμε». Αφού λοιπόν είναι έτσι, οφείλω να τον ενημερώσω ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο, το 2011, της πρώτης μου θητείας, σχεδόν τριπλασιάσαμε τα δημοτικά έσοδα από τα λατομεία του νησιού. Πετύχαμε να περιορίσουμε την παράνομη εξόρυξη, ενεργοποιώντας τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής των αυθαιρετούντων, προχωρώντας και σε έργα αποκατάστασης. Συμβάλαμε με τις εισηγήσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, να υιοθετηθεί η θέση μας για την υπόγεια εξόρυξη και την χρήση του κόμποστ στην αποκατάσταση του δάσους. 

Κι αν αυτή η άποψη του κ. Θεοδωρίδη οφείλεται σε άγνοια, η θέση του για σύσταση Επιτροπής Λατομικού Παρατηρητηρίου, έτσι όπως το εννοεί και το περιγράφει στο άρθρο του, είναι άστοχη, επικίνδυνη για τα συμφέροντα του Δήμου και απαξιωτική για την τοπική αυτοδιοίκηση, που σήμερα έχει την αρμοδιότητα και την ασκεί μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ζητάει σε τελική ανάλυση είναι να αποδυναμωθεί ο ρόλος του Δήμου και να ενισχυθεί αυτός των μαρμαρολατόμων στα ζητήματα των λατομείων; 

Μήπως μετά τη μεταφορά του πρωτοκόλλου των αιτήσεων των νέων αδειών λατομείων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτό είναι το επόμενο βήμα για την αποδυνάμωση του ρόλου του Δήμου, που σήμερα ως γαιοκτήτης έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα λατομεία του δημοτικού δάσους; 

Όσο είμαι δήμαρχος της Θάσου, θα φυλάξω άγρυπνος αυτές τις κερκόπορτες να μην ανοίξουν ποτέ. 

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

δήμαρχος Θάσου