Ελέγχους νομιμότητας στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ζητούν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Καβάλας Κώστας Μορφίδης και Τάκης Εμμανουηλίδης, καταθέτοντας ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι σχετικοί έλεγχοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ώστε να βεβαιωθεί ότι τηρείται ο όρος περί 400 εργαζομένων ανά κανάλι, όπως ρητά ορίζεται από τον νόμο 4339/2015 και αν έχουν γίνει έλεγχοι για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής και Εργασίας:

 

H ψήφιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του νόμου 4339/2015 (ΦΕΚ 133/Α/29-10-2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση του καθεστώτος ακραίας ανασφάλειας, απολύσεων, απλήρωτων δεδουλευμένων και μαύρης εργασίας, που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πλειοψηφία των ιδιωτικών ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.  Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο προκήρυξης των αδειών: «Το προσωπικό των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από: α) τετρακόσια (400) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου, β) διακόσια (200) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου, γ) πενήντα (50) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα.» (άρθρο 9, παράγραφος 2, Ν.4339/2015), ενώ τυχόν παραβίαση των όσων ο νόμος προβλέπει στο άρθρο 9, επιφέρει ανάκληση της άδειας των παρόχων με απόφαση του Ε.Σ.Ρ. (άρθρο 15, Ν.4339/2015).

 

Επειδή πράγματι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας χρειάζονται προσωπικό τουλάχιστον 400 εργαζομένων του οπτικοακουστικού τομέα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη πανελλαδική λειτουργία τους.

 

Επειδή οι προβλέψεις και οι συνέπειες του Νόμου 4339 είναι σαφείς, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών ως προς τον αριθμό εργαζομένων ανά κανάλι.

 

Επειδή τον τελευταίο καιρό, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν κρούσματα ομαδικών απολύσεων σε  ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

 

Επειδή η κατοχύρωση  της εργασιακής ασφάλειας και γενικότερα η διασφάλιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας  αποτελούν σημαντικά αξιακά προτάγματα της Αριστεράς.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Έχουν γίνει οι απαραίτητοι σχετικοί έλεγχοι  στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ώστε να βεβαιωθεί ότι τηρείται ο όρος περί τετρακοσίων εργαζομένων ανά κανάλι, όπως ρητά ορίζεται από το Νόμο 4339/2015;

 

Έχουν γίνει οι απαραίτητοι σχετικοί έλεγχοι  στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ώστε να βεβαιωθεί ότι τηρούνται και οι λοιποί νόμοι που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία (πχ. νομοθεσία περί υπερωριών κλπ.);