Με στοιχεία επίσημων υπηρεσιών σχετικά με την ανεργία και την απασχόληση στην περιοχή της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απαντά ο βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, σε πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια (δείτε παρακάτω) του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. 

 

Ο κ. Μορφίδης καλεί τον κ. Λαζαρίδη να πει «που βρήκε τα στοιχεία» κι αν γνωρίζει πως μετριέται η ανεργία. Ανάρτησε επίσης 4 πίνακες, 2 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και 2 με στοιχεία της «Εργάνης» για τις νέες θέσεις απασχόλησης (ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων). Οι πίνακες συγκρίνουν την περίοδο του 2014 με την περίοδο του 2018. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει υποχωρήσει (από τον τελευταίο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ έως το τέλος του 2018) σχεδόν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δε νέες θέσεις εργασίας είναι υπερτριπλάσιες το 2018 σε σχέση με το 2004. 

 

Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μορφίδης: 

 

Μιας και ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η υποψηφιότητα του κ. Μακάριου Λαζαρίδη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα, ας απαντήσω στις αιτιάσεις του τελευταίου (μέσω χορηγούμενης, παρακαλώ, ανάρτησης στο fb) σχετικά με το δήθεν ποσοστό ανεργίας 35% (!!!) για την Καβάλα. Βέβαια, περιμένω ακόμα από τον κ. Λαζαρίδη να μας πει που βρήκε τα στοιχεία και αν γνωρίζει τον τρόπο που μετράται η ανεργία.

 

Και επειδή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για την ανεργία στο νομό μας (!!!), η οποία προφανώς και παραμένει υψηλή, ας του υπενθυμίσω μερικά ΕΠΙΣΗΜΑ δεδομένα για την εξέλιξη της και τη μείωση της από τα χρυσά χρόνια της ΝΔ μέχρι τα μαύρα και άραχνα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

 

Παραθέτω λοιπόν τέσσερις πίνακες. Οι δύο πρώτοι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (δεν υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία για την Καβάλα) και άλλους δύο από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που δείχνουν τα απόλυτα νούμερα προσλήψεων-αποχωρήσεων που αφορούν το νομό μας. Τα υπόλοιπα είναι αποκυήματα του κ. Λαζαρίδη.