Δεν είχαν άδικο όσοι παρομοιάζουν την υπόθεση με το La Casa de Papel. Μέχρι τώρα ήταν η «τέλεια ληστεία» χωρίς ανάλογο προηγούμενο στην Καβάλα. Με ορισμένα όμως «τρωτά σημεία». Απανωτές καταθέσεις μαρτύρων για να βρεθούν αντιφάσεις, αμέτρητες ώρες υλικού από κάμερες ασφάλειας, μια παράλληλη έρευνα από την ίδια εταιρία και αναζήτηση συνεργών… στην Αθήνα!

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Η σιγή ιχθύος που κρατά η Αστυνομία της Καβάλας, από την πρώτη στιγμή, για την υπόθεση της ληστείας σε χρηματοκιβώτιο εταιρίας σεκιούριτι στον Αμυγδαλεώνα την περασμένη εβδομάδα (καμία ανακοίνωση - καμία "διαρροή") έδωσε τροφή για δημοσιεύματα που μιλούσαν για "περίεργη υπόθεση" και τα οποία άφηναν υπονοούμενα για τον ρόλο του διευθυντή της επιχείρησης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τι είχε γίνει αρχικώς γνωστό). 

 

Εκτός από τις θεωρίες συνωμοσίας, για την υπόθεση άρχισαν να γίνονται και χιουμοριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, παρομοιάζοντας τη ληστεία με τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά La Casa de Papel, ιδιαίτερα μετά το σημείο που έγινε γνωστό ότι οι δράστες φορούσαν μάσκες πολιτικών προσώπων (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ). 

 

Φαίνεται ωστόσο ότι η εκδοχή που αφηγήθηκε ο διευθυντής της σεκιούριτι στους αστυνομικούς, γίνεται πλέον όλο και πιο ισχυρή και τώρα οι έρευνες στρέφονται προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Άλλωστε το φερόμενο ως θύμα ουδέποτε συνελήφθη ή κρατήθηκε. Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και άτομα του στενού του περιβάλλοντος, κλήθηκαν διαδοχικά (πολλές φορές) να δώσουν καταθέσεις και έως τώρα δεν έχουν πέσει σε αντιφάσεις

 

 

Βρήκε τους ληστές στο σπίτι του! 

Ο διευθυντής της επιχείρησης επέστρεψε σπίτι του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Ιανουαρίου, μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει. Στο σπίτι του είχαν εισβάλλει, άγνωστο πως, δύο άνδρες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες. 

 

Οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι είχαν απαγάγει την πολύ μικρή σε ηλικία κόρη του. Για να τον πείσουν ότι έχει συμβεί έτσι, κάλεσαν δήθεν σε ένα κινητό τηλέφωνο και το έδωσαν στον διευθυντή της εταιρίας σεκιούριτι για να ακούσει. 

 

Πως τον έκαναν να πιστέψει ότι απήγαγαν την κόρη του 

Αντί τηλεφωνήματος, όμως, ο άνδρας πρέπει να άκουσε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, με ένα παιδί που έκλαιγε και φώναζε «μπαμπά… μπαμπά…». Η τρεμάμενη φωνή του παιδιού έκανε τον διευθυντή της εταιρίας σεκιούριτι να «λυγίσει». 

 

Η μέθοδος είναι παλιά, αφού χρησιμοποιείται σε πολλές απάτες: μια φωνή ανθρώπου που κλαίει ή ψιθυρίζει είναι δύσκολο να αναγνωριστεί κι εύκολα μπορεί να εξαπατήσει. 

 

Με την απειλή όπλου, οι δύο (τουλάχιστον) δράστες τον οδήγησαν σε άγνωστο σημείο όπου έμεινε για ώρα δεμένος, με κλειστά τα μάτια και αργά τη νύχτα, προς το ξημέρωμα του Σαββάτου, τον οδήγησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας που δούλευε στον Αμυγδαλεώνα.  Εκεί, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της εταιρίας και να τους δώσει 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι δράστες τον έδεσαν στον ίδιο χώρο και διέφυγαν με το αυτοκίνητό του. 

 

Γιατί άρχισε παράλληλη έρευνα από την εταιρία 

Τον διευθυντή της εταιρίας βρήκαν δεμένο και φιμωμένο το πρωί, οι συνάδελφοί του. Εκείνος επικοινωνήσε άμεσα με τη σύζυγό του για να διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ απαγωγή του παιδιού του.  Η υπόθεση στο σημείο αυτό έχει πολλά κενά καθώς παραβιάστηκαν μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα στις εταιρίες σεκιούριτι (ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ). 

 

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κεντρική διοίκηση της εταιρίας σεκιούριτι στην Αθήνα (παράρτημα πολύ μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας) να ξεκινήσει έναν δικό της, παράλληλο, εσωτερικό έλεγχο στα συστήματα ασφάλειας, συνεργαζόμενη με την αστυνομία. 

 

Στον εργασιακό χώρο επικρατεί αναστάτωση αφού δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που φοβούνται για τη δουλειά τους. Λέγεται μάλιστα ότι κάποια άτομα τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. 

 

Τι (δεν) έδειξαν οι κάμερες 

Πληροφορίες πάντως θέλουν την Αστυνομία να μην είχε πρόσβαση από την πρώτη στιγμή στο υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες στο χώρο του χρηματοκιβωτίου. 

 

Αντιθέτως, ζητήθηκε και ήδη αξιοποιήθηκε υλικό από άλλες κάμερες ασφαλείας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του κτιρίου του χρηματοκιβωτίου στον Αμυγδαλεώνα, όσο και στην περιοχή κατοικίας του φερόμενου ως θύματος. 

 

Καμία επιχείρηση δεν έχασε τα λεφτά της 

Η εταιρία σεκιούριτι σε πρώτη φάση «κάλυψε» τους πελάτες της, στο ποσό που κρατούσε για τον κάθε ένα στο χρηματοκιβώτιό της. Μέχρι την περασμένη Τρίτη, δηλαδή μέσα στις 2 πρώτες εργάσιμες ημέρες από το περιστατικό, τα χρήματα όλων είχαν φτάσει στον προορισμό τους. Ανάμεσα στα 4 εκατομμύρια ήταν κι ένα πολύ μεγάλο ποσό της ΔΕΥΑ Καβάλας, αλλά και των μεγαλύτερων καταστημάτων λιανικής της πόλης (σούπερ μάρκετ, αλυσίδες εταιριών κλπ). 

 

Τα τρωτά σημεία της «τέλειας ληστείας» 

Η σιωπή της αστυνομίας είναι ενδεικτική της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Στην αρχή είχε γίνει γνωστό ότι την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βόρειας Ελλάδας, τελικά προέκυψε ότι την υπόθεση την χειρίζεται τοπικά η Ασφάλεια, με ένα κλιμάκιο ωστόσο της Διεύθυνσης να έχει εγκατασταθεί στην Καβάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει υπάρξει ποτέ αντίστοιχο περιστατικό στην περιοχή ενώ η όλη υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά της «τέλειας ληστείας». 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το "άψογο" σχέδιο των ληστών είχε μερικά τρωτά σημεία, τα οποία έχουν στρέψει τις έρευνες σε διαφορετικές πλευρές, κι έτσι συνδράμουν και άλλα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. 

 

Όλοι είναι ύποπτοι στον ίδιο βαθμό 

Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι «δεν υπάρχει μόνο ένας βασικός ύποπτος» αλλά την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θεωρήθηκε αυτομάτως άσχετος με την υπόθεση. Αυτό δείχνει ότι εξετάζουν μεν τα 2 ή 3 πιθανά σενάρια, χωρίς να αποκλείουν οποιοδήποτε άλλο. Γι΄αυτό και στις έρευνες συμμετέχουν πλέον περισσότερα άτομα, ώστε να γίνεται διερεύνηση ταυτόχρονα προς διαφορετικές πλευρές. 

 

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν προέκυψαν ίχνη DNA στο αυτοκίνητο του θύματος, με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, εγκαταλείποντάς το και χωρίς να το κάψουν, κι αν τα στοιχεία αυτά οδηγούν κάπου. Υπάρχει εντούτοις μια πληροφορία που δείχνει και μια τελείως διαφορετική πτυχή. 

 

Πιθανός συνεργός των ληστών στην Αθήνα 

Η έρευνα στρέφεται σε άτομα της εταιρίας σεκιούριτι από την Αθήνα, πιθανότατα από το κεντρικό πάνελ ελέγχου των καμερών ασφαλείας, ή άτομα με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και κωδικούς

 

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει προβεί στην παραμικρή ανακοίνωση εδώ και 7 ημέρες για το περιστατικό που απειλεί την φήμη της αλλά και τα μεγάλα μερίδια που έχει στην αγορά. 

 

Η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι οι δράστες είναι πολύ περισσότεροι από τα 2 άτομα που έστησαν την απαγωγή στον διευθυντή της εταιρίας σεκιούριτι καθώς και ότι υπήρχε κι άλλο αυτοκίνητο που έλαβε μέρος στην επιχείρηση. 

 

Δεν αποκλείεται τόσο η εξιχνίαση, όσο και οι ανακοινώσεις να αργήσουν αρκετά…