Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 3ου Λυκείου Καβάλας  επέστρεψε πριν από λίγες μέρες  από τη Ρώμη καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η προτελευταία συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus “Social Europe 2020: Combating Social Exclusion and Poverty in the European Union” που εκπονεί το σχολείο, με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από 6 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία).

 

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κεντρικό Λύκειο της Ρώμης (Lyceo Morgagni) όπου οι μαθητές όλων των χωρών συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και δημιούργησαν μια κοινή παρουσίαση που αφορούσε τα ιδρύματα και οργανώσεις που έχουν στόχο να βοηθούν πρόσφυγες , άστεγους, περιθωριοποιημένα άτομα…

 

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου συγκεκριμένα αναφέρεται: 

«Στο πλαίσιο αυτό παρευρέθηκε στο σχολείο και μας ενημέρωσε για το έργο τους ο υπεύθυνος ιερέας (Mr Lino Spezia) της χριστιανικής οργάνωσης (ACSE), που έργο της είναι η πολύπλευρη βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια πρωτοποριακή χριστιανική οργάνωση με εκατοντάδες εθελοντές που πραγματικά προσφέρει με υποδειγματικό τρόπο κάθε είδους βοήθεια στους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ιταλία από τη Συρία και τις τριτοκοσμικές χώρες. Μόνο μέσα στον προηγούμενο χρόνο  στο κέντρο της οργάνωσης δέχτηκαν 13.000 πρόσφυγες. Στον ίδιο κέντρο λειτουργεί σχολή πληροφορικής για τους πρόσφυγες, οδοντιατρείο και γίνονται μαθήματα ιταλικής γλώσσας αλλά και προσφέρεται κάθε είδους βοήθεια στους πρόσφυγες(

 

 

 

Ακόμη στο σχολείο παραβρέθηκε και ενημέρωσε για τις δραστηριότητες τους η εκπρόσωπος της Unicef Mrs Vendi Gurakuqi.

Tην επόμενη μέρα οι Ιταλοί συνάδερφοι μας ξενάγησαν στο κέντρο της Ρώμης αλλά και στο εντυπωσιακό Κολοσσιαίο.   Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα παραδοσιακά χωριά Castelli Romani όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μεσαιωνικά κάστρα, αναγεννησιακές εκκλησίες αλλά και την πανέμορφη λίμνη Νέμι.

Έτσι ολοκληρώθηκε πετυχημένα ακόμη μια συνάντηση και δόθηκε ραντεβού για την τελευταία συνάντηση του προγράμματος που θα διεξαχθεί στη Δανία τον Απρίλιο».