Στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ Καβάλας με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής.

Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

 

Οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε διαχρονικά, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, αντανακλώνται σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας και σε αυτές του ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του παραρτήματος 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, που λόγω της υποστέλεχωσης και του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο που είναι ταγμένο, αφού αυξήθηκαν τα περιστατικά κατά 60%  (από 750 περιστατικά το μήνα, σε 1.200 – 1.400) χωρίς να συνοδεύεται και από ουσιαστική αύξηση και του υπηρετούντος προσωπικού.

Συνολικά η δύναμη του ΕΚΑΒ για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αποτελείται από 32 εργαζόμενους σε κίνηση (διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρου), με τους οποίους βγαίνει το καθημερινό πρόγραμμα, με τρία ασθενοφόρα το πρωί, τρία το απόγευμα και τρία τη νύχτα. Μάλιστα το ένα από τα τρία νυχτερινά κάνει βάρδια στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης και όλα αυτά την ώρα που για την 24ωρη επάνδρωση ενός ασθενοφόρου χρειάζονται περίπου 11 διασώστες.

Την ίδια ώρα οι διασώστες στα Κέντρα Υγείας Θάσου, Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης, έχουν μειωθεί δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα Κ.Υ. Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης μπορούν να εξυπηρετούν μόνο την αντιμετώπιση των πρωινών περιστατικών και η κάλυψη των απογευματινών και νυχτερινών περιστατικών γίνεται από το ΕΚΑΒ Καβάλας.

Επιπλέον, το παράρτημα 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, διαθέτει μόνο ένα Ειδικό Γιατρό, ο οποίος είναι σε θέση να καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών. Να σημειώσουμε ότι για την πλήρη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό απαιτείται παρουσία γιατρού σε 24ωρη βάση.

Στη δύναμη του παραρτήματος υπάγονται δέκα οχήματα – ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα δύο είναι 8ετίας και τα υπόλοιπα είναι 10-15 ετών, με πολλά χιλιόμετρα.

Με αυτή τη δυναμική, το παράρτημα του 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, καλείται να καλύψει ολόκληρη την Π.Ε. Καβάλας, που εκτείνεται σε 110 χλμ κατά μήκος της Εγνατίας Οδού καθώς και αρκετού ορεινού δικτύου, με το πρόβλημα να επιτείνεται κατά την θερινή περίοδο, οπότε οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, με δεδομένο ότι το παράρτημα καλύπτει με ένα ασθενοφόρο – σταθμό την περιοχή της Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα).

Η επείγουσα ιατρική, που στην χώρα μας καλύπτεται από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, έχει τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση περιστατικών σε κρίση. Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος ή όπου βρίσκεται ένα σοβαρό περιστατικό και η έγκαιρη μεταφορά με ασφαλή τρόπο σώζει ζωές ή μπορεί να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις από ένα σοβαρό επεισόδιο, για παράδειγμα ένα έμφραγμα ή ένα ατύχημα.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση του παραρτήματος 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, με βάση τις ανάγκες σε επείγουσα ασφαλή και δωρεάν αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς και για να υπάρξει η ενίσχυση του με όλα τα αναγκαία μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 

Οι Βουλευτές

 

Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου