Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης τοποθετήθηκε από του βήματος της Βουλής. Ακολουθεί η ομιλία του. 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η τακτική της αναβλητικότητας δεν είναι μια στάση σύνεσης. Αποτελεί καταρχάς μια έκφραση πολιτικής ατολμίας. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν άμεσα τα ζητήματα που η συγκυρία φέρνει ενώπιον τους, να τοποθετούνται με τρόπο ξεκάθαρο και αποτελεσματικό. Οφείλουν να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν έχοντας στο νου τους τόσο τις θέσεις των εκλογέων που εκπροσωπούν, όσο και το ευρύτερο συλλογικό-εθνικό συμφέρον. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες, ούτε αυτονόητες. Απαιτούν σθένος και αποφασιστικότητα.

Αλλά πολύ περισσότερο αυτή η πολιτική αναβλητικότητα συνιστά μια έκφραση πολιτικής ανευθυνότητας. Όταν οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού δεν αντιμετωπίζουν ευθέως τα προβλήματα, απλούστατα τα αφήνουν να χρονίζουν, να διογκώνονται, να συσσωρεύονται και εντέλει να παγιώνονται. Με αυτόν τον τρόπο ο πολιτικός είναι ανεύθυνος γιατί απλώς κληροδοτεί αδιέξοδα.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πορεύτηκαν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος σε πολλά κομβικά ζητήματα. Η οικονομία, η παιδεία, η υγεία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όταν έφτανε η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων οι ιθύνοντες προτιμούσαν να γίνουν περιστασιακά αρεστοί, να κερδίσουν τις εφήμερες εντυπώσεις, να αποφύγουν να εκτεθούν με την οποιαδήποτε επίλυση των προβλημάτων. Προτιμούσαν να αφήνουν τα προβλήματα άλυτα για να αποφύγουν να κριθούν για τις αποφάσεις τους. Έτσι, όταν μια κυβέρνηση έχανε την εξουσία, μπορούσε να κατηγορεί την επόμενη που δεν τα επιλύει. Πρόκειται για τακτική σκόπιμης παρέλκυσης με ξεκάθαρο στόχο τη διαιώνιση της παραμονής στην εξουσία, την εναλλαγή στα αξιώματα των ίδιων ανθρώπων που προέρχονται από τους ίδιους πολιτικούς μηχανισμούς.

Όλα αυτά όμως συνιστούν μια πραγματική έκπτωση της ίδιας της πολιτικής και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η πολιτική μετατρέπεται σε ένα υποκριτικό τανγκό, ανάμεσα σε επαγγελματίες διαχειριστές της εξουσίας. Εσείς συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είσαστε ακριβώς οι εκπρόσωποι αυτής της τακτικής και αυτός είναι ο λόγος που η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων σας εξώθησε στο περιθώριο. Αυτό που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων σήμερα είναι η επί δεκαετίες έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή τους.

Τα μεγάλα ζητήματα όμως που μένουν άλυτα δεν μπαίνουν στην κατάψυξη, δεν μένουν στάσιμα. Είναι ανοικτές πληγές που κακοφορμίζουν. Έτσι συνέβη με τις δομικές στρεβλώσεις στην οικονομία, με τις παλινωδίες στην παιδεία, με την τουλάχιστον ακατανόητη έλλειψη ελέγχου στην υγεία. Και συνέβη, βεβαίως, με το ζήτημα που συζητάμε σήμερα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε σήμερα για το πρόβλημα της ΠΓΔΜ αποδεικνύει την πολιτική αποτυχία των κυβερνήσεων των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα χρόνων να χειριστούν το εθνικό ζήτημα με αποτελεσματικό τρόπο. Εσείς λοιπόν συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, που είσαστε οι εκπρόσωποι αυτής της αποτυχίας, αναλογιστείτε τι είναι αυτό που επιδιώκετε σήμερα. Θέλετε να σπιλώσετε το κύρος της σημερινής κυβέρνησης με την απολύτως ψευδή αιτίαση ότι ξεπουλά ένα εθνικό όνομα; Γιατί δεν διαθέτετε τη στοιχειώδη πολιτική ευθύτητα να παραδεχτείτε ξεκάθαρα ότι το ονοματολογικό έχει εδώ και χρόνια κριθεί με τη χρήση της σύνθετης ονομασία; Γιατί δεν δηλώνετε με ειλικρίνεια ότι αυτή η λύση της σύνθετης ονομασίας υπήρξε μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να είναι η πάγια θέση σας;

Αυτό που προτιμάτε για ακόμη μια φορά είναι να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Παρίσταστε ως θεατές και ως ομιλητές ακόμη σε συγκεντρώσεις πολιτών που σας είναι ευχάριστες μόνο για τον λόγο ότι έχουν έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Συμφωνείτε με αυτές τις συγκεντρώσεις μόνο για τον αντιπολιτευτικό τους χρώμα. Δεν συμφωνείτε με τις θέσεις τους. Γιατί δεν είχε το θάρρος και την ευθύτητα ο κ. Πατούλης, για παράδειγμα, να βροντοφωνάξει στη συγκέντρωση του Συντάγματος ότι το κόμμα του δέχεται τη σύνθετη ονομασία;

Ολισθαίνετε όμως ακόμη περισσότερο. Αφήνετε να πλανάται η σκιά της εθνικής προδοσίας για την υποτιθέμενη εκχώρηση ενός εθνικού ονόματος, τη στιγμή που η λύση, η οποία υιοθετείται με την παρούσα συμφωνία, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, βρίσκει ουσιαστικά σύμφωνο το σύνολο της υγιώς σκεπτόμενης εθνικής αντιπροσωπείας.

Δεν αναλογιστήκατε ούτε στιγμή τη διαρκέστερη βλάβη που προκαλείται στο κύρος του πολιτικού κόσμου και της δημοκρατικής ομαλότητας. Επείγεστε να επανέλθετε στην εξουσία. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, το σενάριο που απεργάζεστε είναι περισσότερο βολικό. Επιθυμείτε να κυρωθεί η συμφωνία, να καλλιεργήσετε την εντύπωση πως κάνατε το παν για να την αποτρέψετε, να χρεώσετε στην κυβέρνηση την όποια λαϊκή δυσαρέσκεια, να οδηγήσετε ή δυνατόν την επομένη ημέρα τη χώρα σε εκλογές και να ισχυριστείτε εκ των υστέρων πως η κύρωση της συμφωνίας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Προφανώς δεν πρόκειται για ευφυές στρατήγημα. Πρόκειται απλώς για ζωηρή φαντασία.

Κύριοι συνάδελφοι,

Η παρούσα κυβέρνηση για ακόμη μια φορά τολμά και αντιμετωπίζει με ευθύ τρόπο ένα από εκείνα τα ζητήματα που, είτε η αδράνεια, είτε η ατολμία, είτε ακόμη χειρότερα η ανευθυνότητα του παρελθόντος τής κληροδότησαν. Ζητήματα που η ολιγωρία και η αναβλητικότητα τα περιέπλεξαν και τα επιδείνωσαν. Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση επιχειρεί με απροκάλυπτο τρόπο να στρέψει ενάντια στην κυβέρνηση μια μερίδα της κοινής γνώμης που έχει συσσωρεύσει δυσαρέσκεια και θυμό. Είναι μια κατανοητή κόπωση του ελληνικού λαού που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μακρά οικονομική δοκιμασία. Ενθαρρύνεται ωστόσο περαιτέρω από την απολύτως παραπλανητική ενημέρωση και την ανεύθυνη πολιτική εκμετάλλευση.

Τώρα είναι η στιγμή να σταθεί ο καθένας στο ύψος της περίστασης. Βρείτε το στοιχειώδες πολιτικό θάρρος να πείτε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι συμφωνείτε με τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Μην κωφάζετε μπροστά στις ανησυχητικές αντιδημοκρατικές ασχήμιες. Μην προσπαθείτε να καλύψετε την πολιτική σας αμηχανία με φωνασκίες και χιλιοχρησιμοποιημένα εθνικιστικά τεχνάσματα. Το πραγματικό πατριωτικό καθήκον όλων μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες τα μέσα για μια αξιοπρεπέστερη διαβίωση. Όχι να τους εξοργίζουμε με τη δημοκοπία μας.