Με στόχο την προαγωγή της Υγείας, αυτού του αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού αγαθού που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, περισσότεροι από 30  εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έδωσαν όπως πάντα  τον καλύτερό τους εαυτό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας προληπτικής ιατρικής, από τις  8 έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2015 στα ακριτικά χωριά της Θράκης.

Το κλιμάκιο των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών, αποτελείται από Παιδιάτρους, Παιδοχειρουργούς, Οδοντίατρους, Ακτινολόγο, Οφθαλμίατρο, Παρασκευαστή, Τεχνολόγο, Ψυχολόγο, Παιδοψυχίατρο, Νοσηλευτές και Εθελοντές, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα χωριά Σμίνθη, Δημάριο, Γλαύκη, Μελίβοια, Κοτύλη, Κένταυρο, Εχίνο και Οργάνη.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις Προληπτικής Ιατρικής όλου του παιδικού πληθυσμού και όσων ενηλίκων επιθυμούσαν, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τους ειδικούς της ομάδας επιστημόνων της "Ανοικτής Αγκαλιάς" σε θέματα πρόληψης ψυχικής και σωματικής υγείας.

Παρόλο που η μετακίνηση της ιατρικής ομάδας ήταν καθημερινή, ο συντονισμός και οι δυσκολίες επικοινωνίας ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Εξετάστηκαν δωρεάν 900 παιδιά και 295 ενήλικες

 

Υποβλήθηκαν σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο 900 παιδιά, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί και όπου κρίθηκε αναγκαίο έγιναν αιματολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, 295 ενήλικες υποβλήθηκαν σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, εκ των οποίων περίπου το 80% εμφάνισε προβλήματα θυρεοειδούς, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστα.

Το γεγονός ότι περίπου  το 50% των κατοίκων είναι άνεργοι, αύξησε  την προσέλευση του πληθυσμού στις δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Αρκετά περιστατικά παιδιών και ενηλίκων παραπέμφθηκαν στα Νοσοκομεία Ξάνθης και Θεσσαλονίκης.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών, φαινόμενο των δύο τελευταίων ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή των παιδιών εξακολουθεί να προβληματίζει τους παιδιάτρους και οδοντιάτρους της ομάδας.

 

Οι γονείς  δηλώνουν αδυναμία να ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών τους, αν και το 90% εφαρμόζει τις συστάσεις της ιατρικής ομάδας για περαιτέρω διερεύνηση ή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των παιδιών.

Η Ομάδα Ειδικών πραγματοποίησε συμβουλευτικές συνεδρίες σε σχέση με την προσέγγιση και τη διαχείριση ενδοσχολικών και ενδοοικογενειακών καταστάσεων, προτείνοντας δόκιμους τρόπους οριοθέτησης συνεργασίας σε σχολείο και σπίτι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιομορφίες και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ομάδων. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η βία στα σχολεία παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η εκστρατεία προληπτικής Ιατρικής της "Ανοικτής Αγκαλιάς" περιλάμβανε ακόμη ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους καθώς και διανομή δώρων στα παιδιά.

 

Η συγκεκριμένη Εκστρατεία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2015.

Η πολύπλευρη αυτή προσφορά της Οργάνωσης Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

 

ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»

Μεσογείων 24- Αθήνα 115 27

Τηλ. 210.77.26.814-15/ Fax 210.77.99.646