Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πολλές φορές αναφέρθηκε στην Καβάλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας μεταξύ άλλων πως "δεν συζητάμε για τη Μακεδονία της αρχαιότητας. Τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε εμείς”.

 

Θύμισε τι συνέβη με τους δύο Βαλκανικούς πολέμους, το πως η Ελλάδα πήρε την Καβάλα και τι συνέβη στη συνέχεια. Η ομιλία του βασιζόταν σε ιστορικές πηγές, τις οποίες ανέφερε μια προς μια και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, ενώ ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά. 

 

“Μου λένε μερικοί… ξέρετε κ. Κοτζιά… η Μακεδονία είναι μία και ελληνική” ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του και στη συνέχεια επικαλέστηκε ένα έγγραφο το οποίο και κατέθεσε στα πρακτικά. Πρόκειται για το έντυπο με τίτλο “το αλφαβητάρι του Μακεδονικού Ζητήματος” που είχε κυκλοφορήσει με την εφημερίδα “Καθημερινή”. Σχολίασε σχετικά ο κ. Κοτζιάς: “ούτε ο Ριζοσπάστης, ούτε η Αυγή. Η Καθημερινή το μοίρασε”. Αναφερόμενος σε στοιχεία από το συγκεκριμένο καθώς και από 2 ακόμη ιστορικά έντυπα, ο κ. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων: “Χάρι στον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, πήραμε τη Μακεδονία μας, την Καβάλα μας!”

 

«Δεν συζητάμε για τη Μακεδονία της αρχαιότητας. Τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε εμείς. Και στη συμφωνία αναγνωρίζεται ότι είναι αποκλειστικά ελληνική, ότι δεν έχουν καμία σχέση ως λαός και ως γλώσσα με την ελληνική κληρονομιά» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

 

“Πείτε μας τώρα… Καλά έκανε ο Βενιζέλος ή είστε ακόμη στο στρατηγείο του βασιλέως που αρνιόταν να αναγνωρίσει τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου; Θυμηθείτε, την Καβάλα και τη Μακεδονία μας την πήραμε με αυτή τη συνθήκη”.  

 

"Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν

την Καβάλα στο βουλγαρικό φασισμό" 

«Επειδή μερικοί μας λένε προδότες. Ακούστε να σας πω. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν στο βουλγάρικο φασισμό, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Καβάλα που πήραμε πίσω το 1913. Προδότες είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με το γερμανικό φασισμό. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν την Κύπρο. Δεν θα μου μιλάει εμένα η ελληνική ακροδεξιά περί προδοσίας, όταν, όπου μπορέσανε και όποτε είχαν επιρροή, κάνανε προδοσίες πραγματικές και όχι μεταφυσικές», ανέφερε.

 

Περί γλώσσας και εθνότητας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου, ότι «η μέγιστη κόκκινη γραμμή της ΝΔ ήταν το 2008-2012, 'σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγή Συντάγματος', αλλά δεν πίστευε ότι αυτά θα γίνονταν ποτέ. Γίνανε όμως αυτά, και το erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος. Και αφού γίνανε, ανακαλύψατε πρόβλημα με την γλώσσα και την υπηκοότητα. Στη Βόρεια Μακεδονία έγινε μια συνταγματική αλλαγή που ήταν συμφωνημένη και που λέει ότι η υπηκοότητα και η ιθαγένεια δεν είναι εθνότητα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Για το ζήτημα της γλώσσας, η Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα».

 

«Δεν υπάρχει ούτε πρόβλημα ιθαγένειας, η γλώσσα είχε δοθεί 40 χρόνια πίσω - και οι διπλωμάτες έγραφαν και ο ΟΗΕ έχει υπογραμμίσει, ότι αυτό δεν αλλάζει - και αυτό που αλλάξαμε ήταν να βάλουμε τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα και για Σλάβους. Η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και αντί να έχουμε τις βόρειες περιοχές εχθρούς μας και φίλους της Τουρκίας, θα τους έχουμε μαζί μας, να λύσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα στην περιφέρεια μας» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

 

"Προς τι ο φόβος για μια τόσο μικρή χώρα;"

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα και τον ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και της δίνει ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο. Κάποιοι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται να αναβαθμιστεί η χώρα μας», σχολίασε για τις τοποθετήσεις κατά της συμφωνίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς, είπε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και προωθεί μια θετική ατζέντα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα πανεπιστήμια κ.ά., των δύο κρατών.

 

«Δεν τα παίρνουν όλα αυτά υπόψη τους, διότι... φοβούνται! Άκουσα σήμερα το πρωί ότι η FYROM θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο. Και λέω, τόσο φοβιτσιάρηδες είναι; Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε ισχύ αμυντική μόλις το 1,8% της Ελλάδος. Αν με 1,8% ισχύ μας πάρουν παραμάσχαλα, τι να σας πω; Έχει μόνο το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδος και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού. Γιατί αυτός ο φόβος;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.

 

"Ν'αφήσουμε την Τουρκία να επηρεάζει κι άλλο την περιοχή;"

«Ξέρετε από τι κινδυνεύει ο Βορράς της Ελλάδας; Κινδυνεύει να μετατραπεί η FYROM-Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, σε κομμάτι μιας δαγκάνας κάβουρα που προσπαθεί να μας περικυκλώσει από ανατολάς και από τον βορρά. Σας πειράζει να μην αφήσουμε να επηρεάζει άλλο η Τουρκία αυτή την περιοχή;» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε: «Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά; Θέλετε να έχει μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία για να παριστάνετε ότι είστε πατριώτες;».

 

«Τελειώσαμε πλέον με τον αλυτρωτισμό», είπε εξάλλου ο κ. Κοτζιάς για να επισημάνει: «Οι πρωθυπουργοί που πέρασαν, έχουν ζητήσει από τους γείτονες να μην βάζουν ζήτημα μειονότητας, ζήτημα που τελείωσε και αυτό με τη συνταγματική αλλαγή. Να μην διεκδικούν σύνορα. Ολόκληρο κεφάλαιο έχει για την αναγνώριση των συνόρων. Να μην έχουν σύμβολα εις βάρος μας. Τελείωσαν και αυτά. Τι έγινε λοιπόν; Δέχθηκαν το διεθνές δίκαιο. Σας ενοχλεί αυτό;».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΤΖΙΑ