Έπειτα από συναντήσεις, χθες και σήμερα, με αρμόδιους φορείς, ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε, πριν από λίγο, ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων και προστασία του αγροτικού εισοδήματος».
Η παρέμβαση της Κυβέρνησης αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα και θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:
Α. Βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και να χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να μην χάσουν οι αγρότες την καλλιεργητική περίοδο. Μέτρα τέτοιας μορφής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκσκαφή, διάνοιξη και καθαρισμό τάφρων και καναλιών από τη φερτή ύλη που εμποδίζει τη διαφυγή της υδάτινης μάζας που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.
Β. Μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία ενιαίου διαπεριφερειακού φορέα διαχείρισης των Τεναγών των Φιλίππων, στα πρότυπα παρεμφερών φορέων ολοκληρωμένης διαχείρισης, μια που οι κλιματικές συνθήκες φαίνεται να επηρεάζουν την περιοχή κάθε χρόνο και περισσότερο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την ταχύτητα, την συνολικότητα και τον συντονισμό που οι συνθήκες επιβάλλουν, όταν μάλιστα εμπλέκονται διοικητικές δομές δύο διαφορετικών Περιφερειών (Π Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), στις οποίες εκτείνεται η γεωγραφική θέση των Τεναγών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπως έχει κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Καβάλα 12 Μαρτίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: |
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
|
ΘΕΜΑ: |
Μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων και προστασία του αγροτικού εισοδήματος. |
Αντιμέτωποι με τις πλημμύρες και την απελπιστική προοπτική της ολοσχερούς απώλειας του αγροτικού εισοδήματός τους από την φετινή καλλιεργητική περίοδο βρίσκονται οι αγρότες στα Τενάγη Φιλίππων. Η κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να μετατραπούν σε …λίμνη, καθώς με τις συνεχείς και εντονότατες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή από 4 έως 7 Μαρτίου, οι ποσότητες του νερού δεν μπόρεσαν να αποστραγγιστούν.
Η παρέμβαση της Κυβέρνησης αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα και θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:
Α. Βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και να χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να μην χάσουν οι αγρότες την καλλιεργητική περίοδο. Μέτρα τέτοιας μορφής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκσκαφή, διάνοιξη και καθαρισμό τάφρων και καναλιών από τη φερτή ύλη που εμποδίζει τη διαφυγή της υδάτινης μάζας που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.
Β. Μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία ενιαίου διαπεριφερειακού φορέα διαχείρισης των Τεναγών των Φιλίππων, στα πρότυπα παρεμφερών φορέων ολοκληρωμένης διαχείρισης, μια που οι κλιματικές συνθήκες φαίνεται να επηρεάζουν την περιοχή κάθε χρόνο και περισσότερο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την ταχύτητα, την συνολικότητα και τον συντονισμό που οι συνθήκες επιβάλλουν, όταν μάλιστα εμπλέκονται διοικητικές δομές δύο διαφορετικών Περιφερειών (Π Κεντρικής Μακεδονίας,
Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), στις οποίες εκτείνεται η γεωγραφική θέση των Τεναγών.
Επειδή τα πλημμυρισμένα στρέμματα εκτιμώνται περί τα 80.000,
Επειδή και αυτά που δεν έχουν πλημμυρίσει δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, εξ αιτίας της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα,
Επειδή σε ένα μήνα θα πρέπει να αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος,
Επειδή με χθεσινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω προφανώς της δραματικής κατάστασης που έχει προκύψει,
Επειδή μακροπρόθεσμες πολιτικές προστασίας για την περιοχή γίνονται μόνο με ευθύνη εντεταλμένου διαπεριφερειακού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί
2.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Παναγιωτόπουλος