Βραβείο κοινωνικής προσφοράς για την Πρόληψη Υγείας, μέσα από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΠ Υγείας, έλαβε ο Δήμος Θάσου την περασμένη εβδομάδα. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Θεματικού Συνεδριου «ΚΕΠ Υγείας» που πραγματοποίησε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στην Ηγουμενίτσα. 

 

 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θάσου είναι μεταξύ των πρώτων Δήμων της χώρας που μπήκαν στη διαδικασία να ιδρύσουν ΚΕΠ Υγείας, με ενέργειες που άρχισαν το 2016. Για το ΚΕΠ Υγείας που λειτουργεί στη Θάσο, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το νομικό πρόσωπο του Δήμου Θάσου «Δημαρωγός» με την οποία αναφέρει τα εξής:

 

 

Ο Δήμος Θάσου είναι ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που εντάχθηκαν στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ανάμεσα στους πρώτους που εφάρμοσαν το θεσμό των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ υποστηρίζοντας την προλη- πτική ιατρική και την προαγωγή υγείας των δημοτών.

Παρά τις δυσκολίες της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, με τη συνδρομή των ιατρών του Κέντρου Υγείας Πρίνου, του ΕΚΑΒ και εθελοντών ιδιωτών ιατρών / Επιστημόνων Υγείας, οργανώνουμε σε τακτικά διαστήματα ενημερωτικές ημερίδες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας. 

 

 

Χαρακτηριστικά οργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες για τον Εμβολιασμό και δράση εμβολιασμού πολιτών, τον Καρκίνο του Μαστού που συνοδευόταν από Κινητό Μαστογράφο για δωρεάν Μαστογραφικό έλεγχο, τον Καρδιαγγειακό έλεγχο και παράλληλα δράση με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για την ανάπτυξη των νηπίων και τα προβλήματα λόγου, κίνησης και συμπεριφοράς που συχνά αντιμετωπίζουν γονείς και εκαπαιδευτικοί, για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο από εφήβους όσο και από ενήλικες.

 

 

 

Επίσης με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ εκπαιδεύουμε του δημότες μας με τακτικά σεμινάρια των 30-40 ατόμων σε: Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή Πρώτες Βοήθειες: πνιγμονή, ακινητοποίηση καταγμάτων, κλπ

 

 

Η εκπαίδευση των δημοτών άρχισε από τους εκπαιδευτικούς των Παιδικών Σταθμών και των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης με εξειδικευμένο θέμα «Τραυματισμός σε Σχολικό Χώρο».

Εν συνεχεία με θέμα «Προνοσοκομειακή Περίθαλψη» εκπαιδεύτηκαν Αστυνομία, Πυροσβεστική, και δημότες. Όλοι έλαβαν βεβαίωση εκπαίδευσης από το ΕΚΑΒ.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με μαθητές των Σχολείων και δημότες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν ή και να επαναλάβουν την εκπαίδευση.