Την άποψη αυτή εξέφρασε ένας Τούρκος βουλευτής, όχι τυχαίος. Πρόκειται για τον Ομέρ Φετχί Γκιουρέρ, βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. 

 

Ο βουλευτής, με ερώτηση που κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο, αμφισβήτησε ότι η Θάσος ανήκει στην Ελλάδα (!) συμπεραίνοντας ότι… δεν έχει δικαίωμα για έρευνες πετρελαίου. 

 

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με ερώτησή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, υποστηρίζοντας ότι ανήκει και αυτό το νησί στην Τουρκία, ενώ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να του απαντήσει ποιος έδωσε την άδεια στην Ελλάδα να κάνει έρευνες και το 2017 να εξορύξει 3.823 βαρέλια πετρέλαιο στο συγκεκριμένο νησί.

 

Η απάντηση στον ισχυρισμό του βουλευτή ήρθε με γραπτή απάντηση από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος εμφανίστηκε προσγειωμένος και απάντησε ότι το νησί αυτό ανήκει στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δικαιούται να διεξάγει έρευνες μέχρι τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων.

 

"Ο στρατός μας παρακολουθεί συνεχώς"

Η απάντηση του Φατίχ Ντονμέζ ήταν η ακόλουθη:

 

«Το νησί της Θάσου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, που επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 1914. 

 

Στο Αιγαίο, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα. δεν επιτρέπεται να γίνονται έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέραν των χωρικών υδάτων της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών (δηλ. τα 6 μίλια). 

 

Οι αναφερόμενες στα ΜΜΕ έρευνες και εξορύξεις που πραγματοποιούνται στη Θάσο είναι εντός των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

 

Ωστόσο, ο στρατός μας παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλες τις εν δυνάμει έρευνες στο Αιγαίο».

 

 

“Γνωστός” ο βουλευτής 

Ο βουλευτής που θεωρεί μη ελληνικό έδαφος τη Θάσο δεν είναι άγνωστος. Εκλέγεται στην περιοχή της Νίγδης με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP) ένα κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Τουρκία. Είναι το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας και είναι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση με ποσοστό κοντά στο 25%. 

 

Το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα περιγράφεται ως «ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που είναι πιστό στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Επίσης, το κόμμα αναφέρεται ως «το ιδρυτικό μέλος της σύγχρονης Τουρκίας».

 

Μιλά εδώ και καιρό για τουρκικά νησιά στο Αιγαίο 

Ο Γκιουρέρ είναι γνωστός για τις ακραίες και ανεδαφικές απόψεις του. Στην Ελλάδα είχε γίνει γνωστός το καλοκαίρι του 2017 όταν με άλλη ερώτησή του στην τουρκική Βουλή μιλούσε για 18 τουρκικά νησιά που κατέλαβε η Ελλάδα

 

Οι απόψεις αυτές από ένα σημείο και μετά φάνηκε να υιοθετούνται κι από τον ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος πλέον συνεχίζει την ίδια ρητορική. 

 

Έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι σε περίπτωση ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή απομάκρυνσής του από την εξουσία με κάποιο τρόπο, οι κεμαλικοί για να εξωτερικεύσουν την εσωτερική αναταραχή που θα ακολουθήσει, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ζήτημα στο Αιγαίο διεκδικώντας τα “τουρκικά νησιά” για τα οποία κάνουν λόγο. 

 

Η δε Θάσος είναι κόκκινο πανί για τους Τούρκους ήδη από τη δεκαετία του ’70, όταν άρχιζαν στην Ελλάδα οι προετοιμασίες για την έρευνα και μετέπειτα εξόρυξη πετρελαίου.