Με στόχο να σπάσει η σιωπή και να ανοίξουν τα στόματα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον για θέματα που αφορούν στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει από πέρυσι ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με τον τίτλο «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ». Αυτό ήταν και το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί η ψυχολόγος του «Χαμόγελο του Παιδιού» Ματίνα Γαβρίλογλου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικής κακοποίησης. 

 

Όπως τόνισε η κ. Γαβρίγλου υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός καθώς συχνά υπάρχουν αναφορές για σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση παιδιών είτε από τα ίδια, είτε από το συγγενικό τους περιβάλλον αλλά όχι για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Όπως τόνισε, οι ψυχολόγοι αποδίδουν το γεγονός στο ότι υπάρχει μεγάλη προκατάληψη ακόμα και φόβος από τα ίδια τα θύματα να βγουν και να μιλήσουν για την κατάσταση που μπορεί να βιώνουν είτε στο σπίτι τους, είτε στο ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον ακόμα και στους χώρους άθλησης.

 

Στόχος των ψυχολόγων στο «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι το σύνθημα «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» να φτάσει σε όλους τους αποδέκτες να μιλήσουν για να βοηθηθούν. 

Τα παιδιά, όπως τόνισε, αν βλέπουν ή καταλαβαίνουν περίεργες συμπεριφορές πρέπει να μιλάνε. 

Τα στατιστικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν συλλεχθεί από το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είναι ενδεικτικά γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Οι δράστες είπε, μπορεί να προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα ακόμα και άνθρωποι που κατέχουν θέσεις εξουσίας ή άνθρωποι που τα παιδιά εμπιστεύονται και ζουν στην καθημερινότητά τους. 

 

Είτε τα ίδια τα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, είτε οποιοδήποτε άλλος αντιληφθεί περίεργες συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά όπως επισήμανε η κ. Γαβρίλογλου καλό θα ήταν να επικοινωνούν με τη γραμμή SOSστο 1065. Έμπειροι ψυχολόγοι θα φτάσουν στο παιδί από την πρώτη στιγμή που κινδυνεύει