Σε ανακοίνωση που έστειλε στα ΜΜΕ η ELFE (η εταιρία που αγόρασε την ΒΦΛ) παρουσιάζεται η εκδοχή της πλευράς Λαυρεντιάδη για την υπόθεση σχετικά με τα υπέρογκα χρέη στη ΔΕΠΑ. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι στα χρέη της εταιρίας περιλαμβάνονται και “παράνομες χρεώσεις” από τη ΔΕΠΑ αλλά και “τόκοι επί παράνομων υπερτιμολογήσεων”. 

 

Η ανακοίνωση που έχει ως τίτλο «Όλη η αλήθεια για την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΕ» αναφέρει τα εξής: 

 

Η ΒΦΛ –σήμερα ELFE- αγοράστηκε από όμιλο επιχειρηματιών το 2009 από τη ΔΕΠΑ, την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα και την Alpha Bank.

 

To έτος 2008, δηλαδή ένα έτος προ της εξαγοράς και σε μια εποχή οικονομικής ευημερίας και χωρίς την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ είχε ανέλθει στα 108.000.000 ευρώ

 

Τότε η ΔΕΠΑ πήρε το 33,3% των μετοχών της ΒΦΛ κεφαλαιοποιώντας 39.000.000 ευρώ  από την οφειλή αναγκάζοντας ταυτόχρονα την ΒΦΛ να λάβει νέα δάνεια από τις τράπεζες 15.000.000 ευρώ για μείωση της οφειλής της και τα οποία παραμένουν ακόμα ως οφειλή της εταιρείας.

 

Κυρίως λόγω των ανωτέρω ενεργειών, το χρέος μειώθηκε κατά την εξαγορά στα 55.000.000 ευρώ. Το ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι νέοι μέτοχοι παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία, όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν και παρέμεινε εξαιρετικά δυσμενής. 

 

Έκτοτε, η ELFE λειτούργησε ομαλά δίνοντας δουλειά σε 750 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας, που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα από την κρίση και μαστίζεται από την ανεργία. Παράλληλα, η ELFE στήριξε τον αγροτικό κόσμο της χώρας παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. 

 

Τούτο δε, παρά το γεγονός ότι η χρέωση φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ είναι σε τιμολόγια ιδιαίτερα υψηλά και μάλιστα υψηλότερα από τα τιμολόγια, που προσφέρονται σε άλλες εγχώριες βιομηχανίες

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ELFE είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός (μη ηλεκτροπαραγωγός) πελάτης της ΔΕΠΑ.

 

Από το 2010 μέχρι σήμερα η ELFE έχει καταβάλει στην ΔΕΠΑ περίπου 400.000.000 ευρώ. Εξ αυτών, 40.000.000 ευρώ είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη εξαιρούνται του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αντιθέτως, δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση εξαίρεσης για την ELFE στην Ελλάδα.

 

Σε ό,τι αφορά το χρέος προς τη ΔΕΠΑ, τα 45.000.000 ευρώ αποτελούν κληρονομιά της παλιάς ΒΦΛ, τα 10.000.000 ευρώ είναι από την περίοδο που η ΔΕΠΑ είχε η ίδια τη διαχείριση της ΒΦΛ, 32.000.000 ευρώ είναι τόκοι επί παράνομων υπερτιμολογήσεων και άλλα 13.000.000 ευρώ  είναι αμιγώς παράνομες χρεώσεις

 

Για την εξυπηρέτηση του χρέους αυτού, η ELFE καταβάλλει στη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με μεταξύ τους συμφωνία, 400.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, η ELFE προπληρώνει την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου αποδίδοντας  προκαταβολικά στη ΔΕΠΑ περισσότερο από 1.000.000 ευρώ την εβδομάδα. Συνεπώς, η ELFE καταβάλλει στη ΔΕΠΑ περισσότερο από 4.400.000 ευρώ μηνιαίως. 

 

Από το 2012 συμφωνήθηκε μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ και καθιερώθηκε πρακτικά, η ELFE να πληρώνει την ΔΕΠΑ και με μετα-χρονολογημένες επιταγές δικές της ή και πελατείας της, όπως άλλωστε ίσχυε και προ της εξαγοράς

 

Παραβιάζοντας μονομερώς τη συμφωνία αυτή, η ΔΕΠΑ, με βάση απόφαση της γενικής της συνέλευσης που ελήφθη τον Ιούνιο του 2017, απαίτησε από την ELFE να προκαταβάλλει το 50% της μηνιαίας δαπάνης του φυσικού αερίου με μετρητά. Η ELFE προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε. 

 

Τον Οκτώβριο του 2017 εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και τον Ιανουάριο του 2018 εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύτηκε στη ΔΕΠΑ η διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την ELFE. Με την ίδια απόφαση επεβλήθη στην ΔΕΠΑ να αποδέχεται την πληρωμή του φυσικού αερίου και με μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ επικυρώθηκε και η συμφωνία αποπληρωμής του φερόμενου ως χρέους της ELFE προς την ΔΕΠΑ με καταβολή 400.000 ευρώ μηνιαίως, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα μέχρι και σήμερα. Επισημαίνεται ότι, όλες οι επιταγές μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί πλήρως.

 

Το χρέος της ELFE προς την ΔΕΠΑ είναι πλέον ρυθμισμένο και δικαστικά. Εκκρεμούν οι αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης επί των εκατέρωθεν αγωγών μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ για το χρέος και τις παράνομες υπερτιμολογήσεις του. Για τις παράνομες χρεώσεις και τις υπερτιμολογήσεις η ELFE διεκδικεί από την ΔΕΠΑ 302.000.000 ευρώ. 

Αυτή είναι η αλήθεια. 

 

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης όπως έχουμε απόλυτη επίγνωση των σκοπιμοτήτων που υπηρετούνται από την αιφνίδια εμφάνιση δημοσιευμάτων περί δήθεν μη καταβολής των οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, όπως και διαφόρων άλλων μυθευμάτων περί χαριστικών πράξεων και κυβερνητικών παρεμβάσεων.