Οικονομοτεχνική μελέτη και επιχειρηματικό πλάνο ζητά η συντονιστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου από το Υπουργείο Άμυνας στον Δήμο Καβάλας. Η συντονιστική επιτροπή του κόμματος στην Καβάλα, καταλογίζει ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου για την καθυστέρηση της διαδικασίας καθώς όπως αναφέρει, «η αδιαφορία του Δήμου προκαλεί την -δικαιολογημένη- ΜΗ προτεραιοποίηση του ζητήματος από την πλευρά του υπουργείου, μιας και προηγούνται οι Δήμοι εκείνοι που είτε δείχνουν έμπρακτο και τεκμηριωμένο ενδιαφέρον».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

Αισθανόμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι αλλά και δικαιωμένοι διότι, χάρη και αμέσως μετά την επίσκεψή μας, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κινήματος κ. Π. Σγουρίδη στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, και στις άμεσες επαφές και ενέργειες που ο ίδιος προέβη, προκαλέσαμε την ενεργοποίηση του συνόλου εκείνων των υπηρεσιών που ήταν αρμόδιες, τόσο -και κυρίως- σε τοπικό όσο και σε Περιφερειακό αλλά και σε επίπεδο υπουργείου, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της Ιχθυόσκαλας.

Ελπίζουμε ειλικρινά και θα το παρακολουθούμε, η 30η Ιουνίου να είναι και η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσής του, παράλληλα με την αποκατάσταση των βλαβών στα μηχανήματα παραγωγής πάγου, που τόσα ζητήματα δημιουργούν στην ορθή λειτουργία της Ιχθυόσκαλας αλλά και στην εξυπηρέτηση των σκαφών που την προσεγγίζουν.

 Όσον αφορά το ζήτημα της -χρόνιας- εκκρεμότητας για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στον Δήμο Καβάλας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος, και στις οποίες σταθήκαμε πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες, είναι αποσπασματικές και χωρίς τεκμηρίωση τέτοια, ώστε να μπορεί να γίνει ενεργοποίηση του Άρθρου 13 του Ν.4407/2016.

Έχουμε κατ’ επανάληψη εδώ και πάρα πολύ καιρό τονίσει, τόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όσο και δημόσια, ότι οποιαδήποτε σοβαρή διεκδίκηση για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου, προϋποθέτει τουλάχιστον μία επιγραμματική -έστω- Οικονομοτεχνική Μελέτη και ένα υποτυπώδες -έστω- Επιχειρηματικό Πλάνο εκμετάλλευσης του χώρου. Ακόμη και η πολεοδόμησή του, που σίγουρα απαιτείται, μπορούσε και μπορεί να «μπει σε δεύτερο πλάνο».

Αναφορές του τύπου «παραδώσαμε οικονομοτεχνική μελέτη», όταν ο ίδιος ο συντάκτης της σε δημόσια τοποθέτησή του ανέφερε πως πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονται οι μέχρι σήμερα αποφάσεις και η νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το αίτημα του Δήμου και (άρα) όχι για Οικονομοτεχνική Μελέτη, ή «άκουσα για συνεκμετάλλευση», όταν έχει εξηγηθεί κατ’ επανάληψη πως ΔΕΝ πρόκειται για συνεκμετάλλευση του χώρου αλλά για ότι ακριβώς προβλέπεται και σε όλες τις άλλες όμοιες συμβάσεις, την διεκδίκηση δηλαδή από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του 5% από τα καθαρά κέρδη των όποιων εμπορικών επιχειρήσεων λειτουργήσουν εντός του πρώην στρατοπέδου, το μόνο σίγουρο είναι ότι όχι απλά δε βοηθούν, αντίθετα  δημιουργούν πολλά ερωτήματα, ίσως δε και δεύτερες σκέψεις, για το γιατί οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς του Δήμου Καβάλας, δε γίνονται.

Αποτέλεσμα, η αδιαφορία του Δήμου προκαλεί την -δικαιολογημένη- ΜΗ προτεραιοποίηση του ζητήματος από την πλευρά του υπουργείου, μιας και προηγούνται οι Δήμοι εκείνοι που είτε δείχνουν έμπρακτο και τεκμηριωμένο ενδιαφέρον, είτε έχουν ήδη προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται ώστε να ευοδωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο ο σκοπός τους, και φυσικά η συνεχιζόμενη ΜΗ ανάπτυξη του συνόλου της περιοχής στην Ανατολική είσοδο της πόλης.

Ως Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε συμπαραστάτες, είτε αυτό μας ζητηθεί είτε όχι, στην διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» σε αυτόν. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε την σιωπή μας, όσον αφορά την δραματική καθυστέρηση που παρατηρούμε από την πλευρά του Δήμου.

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» κυρίες και κύριοι

Οικονομοτεχνική Μελέτη ή/και Επιχειρηματικό Πλάνο.

Γιατί … «άνευ τούτων, ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»

 

Συντονιστική Επιτροπή Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Π.Ε. Καβάλας