Την έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργήσει μέχρι τις 14 Μαρτίου στη Δημοτική Καπναποθήκη με θέμα, «Δρόμοι Επιβίωσης» εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαρτίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

 

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος έχει θέμα το προσφυγικό έτσι όπως αποτυπώθηκε από Έλληνες και ξένους φωτογράφους και στην Καβάλα διοργανώνεται

από τον ραδιοφωνικό σταθμό 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας.

 

 

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Το Προσφυγικό ζήτημα θα είναι πάντα επίκαιρο και θ’ αποτελεί πάντα ένα θέμα αιχμής για τη σύγχρονη κοινωνία μας. Η υπόθεση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών έρχεται από το μέλλον, θα σφραγίζει τον 21ο αιώνα και ειδικότερα την Ευρώπη που είναι η ήπειρος ανάμεσα σε δυο διαχρονικά αποσταθεροποιημένες περιοχές, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Προσφυγικό θα διαμορφώσει καταστάσεις και αντιλήψεις, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Αν δεν βρεθούν κοινές λύσεις και κανόνες συνειδητής πειθάρχησης εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων κρατών και λαών το Προσφυγικό θα είναι μια από τις θρυαλλίδες που μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ όχι μόνο στην απαξίωση αλλά στην καταστροφή της, στο τέλος της».

 

 

Η μόνη λύση η ειρήνη

 

 

Ο κ. Βούτσης είπε επίσης μεταξύ άλλων, «Προηγμένες χώρες, ελίτ, με υψηλό δείκτη ευημερίας και μόρφωσης, μεγάλες χώρες, όχι σαν τη χώρα μας η οποία 8 χρόνια τώρα περνάει κρίση και ο κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν αναλογίζονται πως υπάρχουν αιτίες που ένα άνθρωπος εγκαταλείπει τη χώρα του και μαζί με το παιδί του βουτάει μέσα στα κύματα για να φύγει από τη χώρα που τον γέννησε και τον μεγάλωσε και που σίγουρα τη θεωρεί την καλύτερη στον κόσμο, όπως θεωρούμε όλοι τις πατρίδες μας. Δεν είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν αυτό. Αν δεν υπάρξει ειρήνευση σε αυτές τις περιοχές, αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να μπορεί κάποιος να μείνει εκεί και να ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας, σε αρμονία με τον περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαζί με τους συμπολίτες του, αν δεν υπάρχουν όλα αυτά, όλος ο 21ος αιώνας θα σφραγιστεί από συνεχείς τέτοιες ροές».