Ξεκίνησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το Χέλι (JointICES/EIFAC/GFCMWorkingGrouponEels), με τη συμμετοχή 32 επιστημόνων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία.

Η οργάνωση διοργανώθηκε από τον οργανισμό ICES (InternationalCouncilofExplorationofSeas – Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών) σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Αλιεία στη Μεσόγειο(GeneralFisheriesCommissionfortheMediterranean - GFCM) του FAO.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ενεργειών για την προστασία και την ενίσχυση των πληθυσμών του Ευρωπαϊκού Χελιού και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Πάνος Οικονομίδης», στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Πανευρωπαϊκό απόθεμα του χελιού παρουσιάζει δραματική μείωση του μεγέθους του και έχει χαρακτηριστεί από την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών (IUCNRedList) ως Κρισίμως Κινδυνεύων (Criticalendangered). Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και η υπεραλίευση αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα φράγματα που εμποδίζουν την αναπαραγωγική μετανάστευση του είδους που γίνεται στη Θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική. Συνεπώς καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του αποθέματος του είδους.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών με στόχο την Τρίτη 10 Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους παραπάνω οργανισμούς η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Η έκθεση αυτή θα αφορά την κατάσταση των πληθυσμών του χελιού εντός και εκτός Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα προτείνει νέες δράσεις για την ενίσχυση των ήδη θεσμοθετημένων διαχειριστικών μέτρων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα Νέστου, όπου γνώρισαν τις τεχνικές αλιείας στις Μεσογειακές λιμνοθάλασσες και δοκίμασαν τα αλιευτικά τους προϊόντα, όπως οι Κέφαλοι, το Μπλε Καβούρι, καπνιστό χέλι, αβγοτάραχο αλλά και τη φημισμένη τσιπούρα των λιμνοθαλασσών του Νέστου.