Η διαδικασία για την εκλογή μητροπολίτη ορίζεται από κανόνες ωστόσο φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για την παρασκηνιακή στήριξη προσώπων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

 

Το πρωί της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, πριν εκλεγεί νέος μητροπολίτης Φιλίππων, έγινε η εκλογή του νέου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων. Ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου (όπως ο ίδιος είχε δηλώσει δημοσίως) αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, κατά την καταμέτρηση ψηφοδελτίων για το Τριπρόσωπο των υποψηφίων, έλαβε 60 ψήφους. Ακολούθησε ο αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης με 45 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωνσταντίνου με 22 ψήφους.

 

Στη δεύτερη ψηφοφορία, μετά το Τριπρόσωπο, ο Θεόκλητος Λαμπρινάκος έλαβε 54 ψήφους, τερματίζοντας πρώτος.

 

Αποδείχθηκε έτσι ότι η προτίμηση του Αρχιεπισκόπου είχε βαρύνουσα σημασία για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που ψήφισαν για νέους μητροπολίτες. Μικρότερη επιρροή είχαν οι επιλογές του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ενώ οι οι επιλογές μεμονωμένων μητροπολιτών της επαρχίας ή ακόμη και οι «επιλογές πολιτών», με όσες υπογραφές κι αν συνοδεύονται, φαίνεται ότι δεν έχουν καμία τύχη.

 

ΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ & ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ

 

Σύμφωνα με το άρθρο 26,  τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας 3 υποψηφίους από τους εκατοντάδες αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Στη συνέχεια καταρτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων ή αλλιώς το τριπρόσωπο.

 

Στην πρώτη ψηφοφορία θα προκύψει το τριπρόσωπο, δηλαδή οι 3 επικρατέστεροι ανάλογα με τους ψήφους που συγκέντρωσαν, που σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή επίσημα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά επιθυμούντες.

 

Στην δεύτερη ψηφοφορία σύμφωνα με το ίδιο άρθρο θα εκλεγεί ο πρώτος μεταξύ των 3 διά σχετικής πλειοψηφίας.

 

Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που έχει τα πρεσβεία ιεροσύνης, δηλαδή αυτός που είναι περισσότερα χρόνια κληρικός.

 

Ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

 

Μετά την εκλογική διαδικασία και το «μικρό μήνυμα», Αρχιεπίσκοπος και λοιποί αρχιερείς μεταβαίνουν μαζί με τον ψηφισμένο στο Καθολικό της Μονής για τα «μεγάλα μηνύματα».

 

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

 

Η χειροτονία  του ψηφισμένου ανακοινώνεται από τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις εκλογές.

 

Την ημέρα Χειροτονίας συνηθίζεται αρκετοί κληρικοί να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να αναφωνήσουν το «Άξιος». Την ημέρα αυτή συνήθως μένουν κλειστές όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης εκτός από μία ή δύο που θα οριστούν να καλύψουν κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των πιστών.

 

Ακολουθεί η συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να τελεστεί η διαδικασία  της ενθρόνισης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση στην Μητρόπολη.