

Στο ερώτημα γιατί πολλά κινητά τηλέφωνα προειδοποίησαν για τον σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαρτίου λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δόνηση στο Άγιο Όρος απαντά ο φυσικός του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, πυρηνικός φυσικός και τέως ερευνητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Συμεών Σαχινίδης
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κατόπιν πολλών ερωτήσεων: Ο λόγος που η ειδοποίηση έφτασε στο κινητό σου πριν νιώσεις το κούνημα εξηγείται από την απλή φυσική
Το κινητό σου (και χιλιάδες άλλα Android στην περιοχή) λειτουργεί σαν ένας μικρός σεισμογράφος χάρη στο επιταχυνσιόμετρο που έχει μέσα. Μόλις τα πρώτα κινητά κοντά στο επίκεντρο ανιχνεύσουν τα "γρήγορα" P-κύματα, στέλνουν αμέσως σήμα στους διακομιστές της Google. Το σήμα αυτό ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός (μέσω ίντερνετ), η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ταχύτητα του σεισμού.Το σύστημα επεξεργάστηκε τα δεδομένα σε κλάσματα δευτερολέπτου και έστειλε την ειδοποίηση σε όλους τους χρήστες που βρίσκονταν στην ακτίνα που θα επηρεαζόταν. Επειδή η Συκιά απέχει κάποια χιλιόμετρα από το επίκεντρο (π.χ. αν ο σεισμός έγινε στη θάλασσα νότια της Σιθωνίας), το "ψηφιακό σήμα" πρόλαβε να φτάσει σε εσένα λίγα δευτερόλεπτα πριν φτάσουν τα καταστροφικά S-κύματα στο έδαφος που πατούσες.
Σημείωση: Όσο πιο μακριά είσαι από το επίκεντρο, τόσο περισσότερο χρόνο προειδοποίησης έχεις (συνήθως από 2 έως 10-15 δευτερόλεπτα). Αν ήσουν ακριβώς πάνω από το επίκεντρο, η ειδοποίηση θα ερχόταν ταυτόχρονα με τον σεισμό», αναφέρει ο καθηγητής.