Συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μοναδικό θέμα τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, η δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο δήμαρχος Μύκης, κ. Τζεμήλ Καπζά και ο σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Καζόγλου.

Συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής που ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης της Οροσειρά της Ροδόπης. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν τα εξής:

Α)Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα εκπονηθούν πολύ σύντομα καθώς απομένουν διαδικαστικά θέματα για την υπογραφή ΚΥΑ. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στις  Περιφέρειες να μπορέσουν να τα προκηρύξουν από το καλοκαίρι και μετά.

Β)Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία κειμένου το οποίο θα αφορά τις ξεναγήσεις σε φυσικές περιοχές, για το πώς θα μπορέσει να γίνεται η κατάρτιση, η πιστοποίηση και η έκδοση άδειας για ξεναγούς.

Γ) Το προεδρικό διάταγμα της Ροδόπης βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας μετά την δημόσια διαβούλευση. Έχει περάσει και από την επιτροπή «Φύση» τα τέλη Ιανουαρίου και τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί.

Δ) Σύντομα, οι χρηματοδοτήσεις φορέων όπως αυτός της Ροδόπης θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι από αποκλειστικά από άλλες πηγές χρηματοδότησης (πχ. ΕΣΠΑ)

Ε) Θα κατατεθεί σύντομα ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητώντας επέκταση του προγράμματος εγκατάστασης δορυφορικών κεραιών και στις περιοχές Δράμας-Καβάλας καθώς για εμάς η περιφέρεια είναι ενιαία και οι ανάγκες των κατοίκων κοινές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής δεσμεύτηκε για μία ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα δύο νησιά της περιφέρειας, Θάσο και Σαμοθράκη.