Γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Με την έντονη και γνώριμη πλέον δυσοσμία από θειάφι ξύπνησε και σήμερα η πόλη της Καβάλας, όπως και κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα. Μυρωδιά που προέρχεται από τη Βιομηχανία, Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και η ίδια η εταιρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Καρβάλη, το Χαλκερό και κάποιες συνοικίες μέσα στην πόλη της Καβάλας κατακλύζονται από τις έντονες μυρωδιές που μοιάζουν σαν να ανοίγεις ένα κλούβιο αυγό. Κατά διαστήματα στο παρελθόν έχει συμβεί αρκετές φορές. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο περίπου μήνα, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η μυρωδιά όπως καταγγέλλει ολοένα και περισσότερος κόσμος είναι εντονότερη από ποτέ.

 

Το θέμα είχε φέρει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο εβδομάδες ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος. Δυστυχώς όμως, τα όσα εξέφρασε τότε, σχετικά με τα παράπονα των κατοίκων του Χαλκερού για την έντονη δυσοσμία που προέρχεται από τη ΒΦΛ, έγιναν σχεδόν αντικείμενο χλευασμού από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γραμμένο. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αμφισβητώντας τα λεγόμενα του κ. Βέρρου, είχε πει τότε: «Μόνο σε εσάς γίνονται τα παράπονα; Σε εμάς γιατί δεν κάνει κανένας παράπονα».

 

Όλα αυτά βέβαια, μέχρι η μυρωδιά να πλήξει και την πόλη της Καβάλας και τα παράπονα του κόσμου να καταφθάσουν σωρηδόν στο δημαρχείο. Αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση του δήμου να αναγκαστεί να απευθύνει αίτημα στις 31 Ιανουαρίου προς τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο να γνωστοποιηθούν οι μετρήσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας.

 

Έχουν περάσει τρεις ημέρες και κανένα αποτέλεσμα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα,  από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας. Νωρίς το πρωί ο κ. Μαρκόπουλος έλεγε μάλιστα στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ότι κάποιοι από τους μετρητές που είχαν αγοραστεί επί Νομαρχίας Θεόδωρου Καλλιοντζή, ίσως και να μην δουλεύουν, είτε γιατί έχουν χαλάσει, είτε για άλλους λόγους… (δεν υπήρξε διευκρίνηση). Ίσως μάλιστα είπε, μπορεί και οι μετρητές που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο να μην δουλεύουν. Δουλεύουν; Κανείς δεν ξέρει.

 

Η υπηρεσία θα αποφανθεί είπε τέλος σε καμία – δυο ημέρες. Δηλαδή; Σήμερα έχουμε Παρασκευή, Σάββατο – Κυριακή αργία, από Δευτέρα και βλέπουμε;

 

Τι αναπνέουμε τελικά, θα μας πει κάποιος; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βγουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων μέσα σε μια ημέρα; Με τι παίρνουν μπροστά αυτοί οι μετρητές; Δε δουλεύουν μόνιμα; Πως δουλεύουν;

 

Δεν θέλω να πιστεύω ότι η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων καθυστερεί μέχρι ο «στρατηγός» άνεμος να σπρώξει προς την αντίθετη κατεύθυνση τις οσμές και τότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Όχι δεν θέλω να το πιστεύω…