Φρένο στο φαινόμενο επιχειρηματιών που οδηγούν τις χρεωμένες επιχειρήσεις τους σε χρεοκοπία ιδρύοντας νέα νομικά πρόσωπα χωρίς υποχρεώσεις βάζει η απόφαση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΙΚΑ με ημερομηνία 3 Ιανουάριου 2017.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά και την ELFE ΑΒΕΕ (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έκρινε ότι οι παρένθετες εταιρείες που δημιουργήθηκαν και απορρόφησαν εργαζομένους και παραγωγή της καταχρεωμένης πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι υπεύθυνες κα για τα χρέη της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας Documento και του Βαγγέλη Τριάντη η συγκεκριμένη απόφαση κρίνει ότι,

 

«οι εταιρείες PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, Centro- faro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ συνδέονται με τη μητρική εταιρεία ELFE ΛΒΕΕ και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3,2 εκατ. ευρώ της μητρικής. Ή τουλάχιστον αυτό διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΚΕΑΟ έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στις παραπάνω εταιρείες. Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΚΕΑΟ αναφέρει: «Από τη σχετική έρευνα και όσα παραπάνω αναφέρονται προκύπτει ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις αυτές (συμπεραίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις συνυπευθυνότητας που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 732/20-11-1995 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει κοινοποιηθεί και στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέο Νεφελούδη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ELFE που έχουν ρυθμιστεί είναι: 76,898 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, 10,573 εκατ. ευρώ προς Εθνική, 12,654 εκατ. ευρώ προς Alpha Bank, 22,625 εκατ. ευρώ προς Attica Bank και 1,569 εκατ. ευρώ προς την εφορία

Νέα εταιρεία και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων Την ίδια ώρα, νέα τροπή στην όλη υπόθεση της ELFE SA δίνει η εμφάνιση μίας ακόμη εταιρείας, η οποία εν μέσω της περιόδου των Χριστουγέννων φέρεται να απέκτησε τους εργαζομένους και την παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Όπως αποκαλύπτει το Documento, πρόκειται για την εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, η οποία καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) της 19 Δεκεμβρίου 2016. Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, είναι μεταξύ άλλων η «παραγωγή και επεξεργασία κάθε είδους χημικών λιπασμάτων», η «ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων αναμίξεως και συσκευασίας πάσης φύσεως χημικών προϊόντων» κλπ. Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 24.000 ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά, οι εργαζόμενοι της ELFE SA που είχαν μεταφερθεί στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από την τελευταία και να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τη Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Την ίδια περίοδο η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πάρει άδεια λειτουργίας, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, απέκτησε και την παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έχει παραμείνει μόνο το εμπορικό τμήμα ενώ ολόκληρη η υπόλοιπη δραστηριότητα μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Με λίγα λόγια π διαδικασία ήταν παρόμοια με αυτή που είχαν ακολουθήσει πριν από λίγους μήνες οι εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΓΙ και PFIC Ltd. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, οι δύο εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν κοινές διευθύνσεις με παλαιότερα νομικά πρόσωπα του ομίλου Λαυρεντιάδη, κατάφεραν να αποκτήσουν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της μητρικής ELFE. Δεν πήραν όμως και τα χρέη της τελευταίας προς το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες, τα οποία ανέρχονται σε 240 εκατ. ευρώ και παρέμειναν στη μητρική εταιρεία Μάλιστα οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα όσα έχουν συμβεί και ζητούν από τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν προτού να είναι αργά για το ελληνικό δημόσιο.

«Ο κ. Λαυρεντιάδης ενώ υπάρχει απαγόρευση πώλησης της ELFE SA, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα απέναντι στις τράπεζες το δημόσιο, το κράτος τους εργαζόμενους τους πάντες. Δεν μπορεί πάνω στις πλάτες της ELFE να στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα. θα πρέπει να παρέμβει άμεσα ο οικονομικός εισαγγελέας και να ελεγχθούν όλες οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν από το 2009έως σήμερα. Τα χρέη της εταιρείας είναι πάνω από 240 εκατ. ευρώ και υπάρχουν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Μόνο απέναντι στη ΔΕΠΑ το χρέος είναι πάνω από 80 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ πάνω από 15 εκατ. ευρώ κλπ.» τονίζει στο Documento ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης και συμπληρώνει:

«Όταν το 2009 ο κ Λαυρεντιάδης αγόρασε την εταιρεία, τα χρέη ήταν 120 εκατ. ευρώ Κατά την παρουσία του διπλασιάστηκαν, ενώ η εταιρεία έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Proton Bank και σε εποχές όπου οι τιμές των λιπασμάτων ήταν άκρως ικανοποιητικές και οι πουλήσεις κερδοφόρες. Υπάρχουν εταιρείες που δημιουργήθηκαν μόνο για έναν χρόνο και διακίνησαν τόνους λιπασμάτων χωρίς να ξέρουμε με π κεφάλαια και προς τα πού κινήθηκαν τα χρήματα και τα λιπάσματα αυτά». ».