γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Αυτή η φωτογραφία από αεροπλάνο εικονίζει την Καβάλα στη δεκαετία του 1940. Το χαρακτηριστικό της ότι διακρίνεται η περιοχή της Άσπρης Άμμου με τον μεγάλο αμμόλοφο αλλά και η μεγάλη παραλία της Νέας Καρβάλης.

 

Εξίσου μεγάλη και ευδιάκριτη η παραλία στο Καρά Ορμάν όπως και αυτή της Ραψάνης, που τότε ήταν γνωστή ως περιοχή Κιουτσούκ Ορμάν αλλά και Φάληρο.

 

Στο αστικό κέντρο της πόλης δεσπόζουν τα Καπνεργοστάσια τα οποία εφάπτονται στη κυριολεξία με την θάλασσα, είναι στην σημερινή οδό Ερυθρού Σταυρού.

 

Η προσφυγική συνοικία των Πεντακοσίων ευδιάκριτη όπως και τα Στρατόπεδα ανατολικά της πόλης στο σημερινό Περιγιάλι, χωρίς βλάστηση. Η δάσωση πέριξ της πόλης ήταν σε  πρώιμο στάδιο έτσι διακρίνεται το ανάγλυφο των λόφων που περιβάλλουν την Καβάλα.