Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εγκατάστασης θερμοκηπίων που αναμένεται να λειτουργήσει στο Ερατεινό του Δήμου Νέστου. Η επένδυση η οποία είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει το γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή του Ερατεινού είναι μια μονάδα με θερμοκήπια που θα καλλιεργεί καλλωπιστικά φυτά και υλοποιήθηκε από την ελληνογερμανική θυγατρική της γερµανικής Selecta-One, που δραστηριοποιείται επάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Η εταιρεία έχει υπογράψει σύβαση µε την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Νέστου που διαχειρίζεται το γεωθερμικό πεδίο στο Ερατεινό, αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µετά από διαγωνισμό την παραχώρηση µιας έκτασης 60 στρεµµάτων έναντι μισθώματος.

Η ιστορία του γεωθερµικού πεδίου Ερατεινού ξεκινά από το 2007 οπότε ο δήµος Νέστου το µίσθωσε από το Δηµόσιο

Στη συνέχεια και επί δημαρχίας Σάββα Μιχαηλίδη εντάχθηκε σε πρόγραµµα ΕΣΠΑ µε χρηµατοδότηση 10 εκατ. ευρώ.

Μ’ αυτά τα χρήµατα ο δήµος Νέστου πραγµατοποίησε διάνοιξη 3 γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού και κατασκεύασε 2 υπόγεια δίκτυα.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015 και έπρεπε ο δήµος σύµφωνα µε την υποχρέωση που είχε από το πρόγραµµα να βρει χρήστες του γεωθερµικού πεδίου. Έτσι ήρθαν οι Γερμανοί που έστησαν μια μεγάλη μονάδα καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών η οποία στην πλήρη λειτουργία της θα απασχολεί μέχρι και 80 εργαζόμενους σύμφωνα με δηλώσεις του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου.

Με την παρουσία της η μονάδα ήδη απασχολεί αρκετά άτομα και πέφτουν χρήματα στην τοπική αγορά, όπως αναφέρει ο δήμαρχος.

Παράλληλα έχουν γίνει τρείς ημερίδες για ενημέρωση των αγροτών της περιοχής προκειμένου να επενδύσουν και να στήσουν τις δικές τους μονάδες, αλλά μέχρι στιγμής και λόγω οικονομικής συγκυρίας δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο υπεύθυνος της διαχείριση Γεωθερµικών πεδίων στην Αποκεντρωµένη Διοίκηση Χαράλαµπος Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία, από το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού και την παρουσία της Selecta θα είναι μεγάλα.