Από νωρίς το πρωί, σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου  οι αγρότες βρίσκονται στην περιοχή του Ζυγού για να διασφαλίσουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, δεν θα περάσει μέσα από τα χωράφια τους. Στο σημείο (λίγο μετά τον οικισμό των Παλινοστούντων) βρίσκονται τα μηχανήματα και οι εργάτες της εργολήπτριας εταιρίας που έχει αναλάβει την όδευση του αγωγού από την περιοχή της Καβάλας αναμένοντας να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία του σκαψίματος των χωραφιών.

Οι δυο πλευρές βρίσκονται παραταγμένες απέναντι χωρίς η μια να ενοχλεί την άλλη ωστόσο οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να επέμβουν δραστικά στην περίπτωση που οι εργάτες προσπαθήσουν να συνεχίσουν το σκάψιμο. Στο σημείο βρίσκονται και άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας που παρακολουθούν διακριτικά. Θυμίζουμε ότι χθες κατατέθηκαν μηνύσεις έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας Καβάλας από τους  αγρότες οι οποίοι για την ώρα θίγονται άμεσα από την παρουσία των σκαπτικών μηχανημάτων στην περιουσία τους.

Το περίεργο είναι ότι η εταιρία άρχισε να σκάβει τα χωράφια των αγροτών, ενώ έχει προχωρήσει και στη χάραξη των σημείων από όπου θα περάσει ο αγωγός μέσα από τα χωράφια χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν, χωρίς να έχει κάνει καμία απαλλοτρίωση με τη συναίνεση των ιδιοκτητών, αλλά ούτε και σε καμία αναγκαστική απαλλοτρίωση ώστε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των χωραφιών για τη βλάβη που θα υποστούν.

Αντ’ αυτού όπως λένε οι αγρότες άρχισαν να σκάβουν χωρίς να έχουν ενημερώσει κανέναν. Οι αγρότες όπως λένε θα παραμείνουν στο Ζυγό μέχρι τα μηχανήματα να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο αγωγός έρχεται στο Ζυγό από τη Νέα Καρβάλη. Η εταιρία για ρίξει το κόστος της κατασκευής, θέλει στο σημείο εκείνο, (όπως φαίνεται στη φωτογραφία 3) να περάσει κάτω από τον δρόμο και να βρεθεί απέναντι στα χωράφια των Τεναγών των Φιλίππων και από εκεί, περνώντας πάντα μέσα από ιδιοκτησίες να φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο και να φτάσει στο Καλαμπάκι της Δράμας. Οι αγρότες ζητούν ο αγωγός να περάσει από το βουνό περιμετρικά από τα χωράφια τους. 

Κ. Γιαννουκάκου