Για τη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» Ο Επικεφαλής: Μάκης Παπαδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αγορά της Καβάλας φιλοξενεί στο κεντρικό της κατάστημα την επιχείρηση σουπερ-μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ για πάνω από 2 δεκαετίες. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έχει ένα σημαντικό έσοδο (περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο), όσο και ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ έχει το κεντρικότερο κατάστημα σουπερ-μάρκετ στην αγορά της Καβάλας.

Από τον Μάρτιο του 2015 όμως άρχισαν οι δυσκολίες στην καταβολή των ενοικίων εκ μέρους του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, με κοινή θέληση του Δ.Σ., διευκόλυνε την επιχείρηση λόγω της μακρόχρονης σχέσης. Ωστόσο η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ως δημοτική κοινωφελής επιχείρηση, κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει τα έσοδά της ανεξάρτητα από τις «καλές προθέσεις» της. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2015, και ενώ το πρόβλημα συνεχιζόταν, με δική μας επιμονή το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να κινηθεί νομικά εναντίον του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, στέλνοντας εξώδικο για τις μέχρι τότε οφειλές του.

Παρά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, η διαφαινόμενη συμφωνία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ τον Φεβρουάριο του 2016 δημιουργούσε αισιοδοξία στην αγορά ότι θα ξεπερνιούνταν η δυσχέρεια αυτή. Παραδόξως τότε η Δήμαρχος Καβάλας χαρακτήριζε δημόσια την εταιρεία «μπαταχτσή» και δήλωνε πως υπήρχαν άλλες 2-3 επιχειρήσεις λιανεμπορίου που ενδιαφέρονταν για το ισόγειο κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς. Προφανώς τότε η Δημοτική Αρχή δεν ανησυχούσε ούτε για τις καλές της σχέσεις με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ούτε για την τύχη των εργαζόμενων.

Εμείς, βλέποντας την αδράνεια της διοίκησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στο ζήτημα της είσπραξης των ενοικίων, είχαμε προειδοποιήσει από τον Απρίλιο να διενεργήσει τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες (έκδοση διαταγής πληρωμής, απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων ή μόνο διαταγής απόδοσης μισθωμάτων), ώστε να μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια σε όλες τις προβλεπόμενες επιδόσεις προς τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ. Έτσι, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να υλοποιήσει άμεσα την αναγκαστική εκτέλεση (κατάσχεση, έξωση). Αυτό δεν σήμαινε ότι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα προχωρούσε αμέσως σε έξωση, όπως παραπλανητικά ανέφερε η Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης. Θα είχε όμως τον χρόνο να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν και πόσο πρέπει να περιμένει περισσότερο, πιέζοντας συγχρόνως για την καταβολή των μισθωμάτων. Εξάλλου, προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν και η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Τέλος, η απεργία των δικηγόρων που επικαλέστηκε η κυρία Ιωσηφίδου δεν είναι δικαιολογία. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν κατατέθηκε καν αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου για παροχή άδειας για έκδοση διαταγής πληρωμής ή απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων. Αν είχε υποβληθεί τέτοια αίτηση από την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, πιστεύουμε ότι θα είχε γίνει δεκτή λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, αλλά και λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της.

Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή μέχρι την προσφυγή του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ σε δικαστική προστασία, η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κρατούσε μία ανεξήγητη στάση: δεν προχώρησε σε εκείνες τις νομικές ενέργειες που θα κατοχύρωναν τις απαιτήσεις της δημοτικής επιχείρησης έναντι του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ και κυρίως δεν προσπάθησε να εισπράξει με κάθε νόμιμο μέσο τα οφειλόμενα ενοίκια.

Όταν «έσκασε το νέο» για το αίτημα υπαγωγής του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, για να καλύψει την αδράνειά της, επινόησε εξωφρενικές και αστείες προφάσεις και δικαιολογίες λέγοντας δημόσια ότι προτίμησε να μην κάνει ενέργειες για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ενοίκια, ώστε να μην προκληθεί «ντόμινο εξελίξεων» σε όλη τη χώρα και να μην μείνουν δεκάδες εργαζόμενοι στην Καβάλα άνεργοι!!

Την ίδια ώρα που άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων και πιστωτές είχαν ήδη εισπράξει τα ενοίκια ή οφειλές (χωρίς να κλείσουν καταστήματα ή να απολυθούν εργαζόμενοι…), κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες! 

 

ΡΩΤΑΜΕ:

1.      Γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια όλους τους προηγούμενους μήνες, ώστε να εισπραχθούν τα χρήματα των οφειλόμενων ενοικίων για το 2016; Γιατί φτάσαμε στον Ιούλιο να χρωστά ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 7 ενοίκια, χωρίς να έχουμε εισπράξει όλους αυτούς τους μήνες ούτε ευρώ;

2.      Γιατί μόλις τώρα (μετά από την ασφυκτική πίεση της δημοτικής μας παράταξης), αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιουλίου να κατατεθεί μήνυση εναντίον του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ για επιταγή που σφραγίστηκε τον Απρίλιο, 2 μήνες μετά και καλύπτει μόνο 2 ενοίκια;

3.      Γιατί η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, μετά και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., επιμένει με τη γνωστή της αλαζονεία να αρνείται να δώσει απαντήσεις για το πότε και πώς η δημοτική επιχείρηση θα εισπράξει τα οφειλόμενα ενοίκια;