Πραγματοποιήθηκε σήμερα (21-6-2016) το πρωί η επίσημη παρουσίαση των εκδηλώσεων για την Χρυσή Επέτειο του αεροδρομίου Καζαβητίου Θάσου που λειτούργησε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την παρουσίαση των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ilion Mare στον Πρίνο Θάσου, όπου θα είναι το κέντρο των εκδηλώσεων που θα γίνουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου από τις 10.00 το πρωί.

 

Στην συνέντευξη μίλησαν, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, οι δύο πιλότοι David Bremner και Theodor Willford που κατασκεύασαν και πέταξαν, με την ομάδα τους, πιστό αντίγραφο διπλάνου αεροπλάνου Bristol Scout που θα πετάξει στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου 100 χρόνια μετά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο διευθυντής του Kavala Air Sea Show 2016, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννης Πλαφαδέλης, ο ερευνητής ιστορικός Πασχάλης Παλαβούζης που έχει εκδώσει βιβλίο για το αεροδρόμιο του Πρίνου, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τσολάκης και η Δέσποινα Δούκα που έκανε την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την δράση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων στην Θάσο τον μεγάλο πόλεμο.

 

Ο δήμαρχος Θάσου αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που χρειάστηκε να γίνει για να λειτουργήσει ξανά το αεροδρόμιο του Πρίνου στην Χρυσή Επέτειο της πρώτης λειτουργίας του. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι η προσπάθεια δεν έγινε μόνο για τον εορτασμό αλλά για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που ενδιαφέρει τους φιλίστορους, με την φιλοδοξία ο χώρος μνήμης να γίνει τόπος συνάντησης των τουριστών που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Κάλεσε επίσης όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.

 

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε με τη σειρά του ότι εκδηλώσεις σαν αυτή της Παρασκευής έρχονται για να ενώσουν το παρελθόν με το μέλλον της αεροπορίας που δεν γνωρίζει σύνορα και ενώνει ανθρώπους που τους χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις. " Είμαστε αιχμάλωτοι του οράματός μας για την αεροπορία" τόνισε.

 

Από την πλευρά του ο κ. Bremner  αναφέρθηκε στην γέννηση του οράματος να κατασκευάσουν αντίγραφο του αεροπλάνου με το οποίο πέταξε ο παππούς του από το αεροδρόμιο του Πρίνου το 1916, στα δεκατέσσερα χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή. "Δεν πιστεύαμε ότι το όνειρο της πτήσης του ίδιου αεροπλάνου από το ίδιο αεροδρόμιο ένα αιώνα μετά θα γίνει πραγματικότητα" σημείωσε και έδωσε τα εύσημα στους ανθρώπους σε Θάσο και Καβάλα που πίστεψαν στην ιδέα και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η πτήση αυτή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες των κ.κ. Χατζηεμμανουήλ, Γεωργιάδη και Παλαβούζη.

 

Ο κ. Willford μίλησε για την δυσκολία κατασκευής του αεροπλάνου. "Χρειάστηκε να μάθουμε ξανά τις τεχνικές της κατασκευής και να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που είχαν οι αεροναυπηγοί ένα αιώνα πριν. Με την ευκαιρία μάθαμε πολλά και για το νησί της Θάσου" τόνισε.

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Bremner προσέφερε στον δήμαρχο Θάσου αντίγραφο πίνακα που απεικονίσει τον παππού του με το αεροπλάνο Bristol Scout να καταδιώκει τουρκικό αεροπλάνο, ενώ ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε χάρτη της περιοχής του αεροδρομίου Πρίνου εκτύπωσης του 1946 πάνω στον οποίο όλοι οι παριστάμενοι υπέγραψαν σε ανάμνηση του γεγονότος. 

 

Την ερχόμενη Παρασκευή στον Πρίνο θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την λειτουργία του αεροδρομίου Πρίνου στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Bremner θα πετάξει με το διπλάνο.  

 

Δελτίο Τύπου