Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της λιπασματοβιομηχανίας στην Καβάλα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας ELFE ΑΕ, να μειώσει μισθούς, να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (14 μήνες).

Στην μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, που παρέμεινε ανοιχτή, απασχολούνται σήμερα περίπου 600 εργαζόμενοι (250 από αυτούς εργολαβικοί).

Η διοίκηση της ELFE AE προχώρησε το προηγούμενο διάστημα, μέσω της εργολαβικής εταιρίας CENTROFARO, στην σταδιακή μείωση των μισθών στους εργολαβικούς εργαζόμενους, με ατομικές συμβάσεις στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.

Το Ιούνιο του 2015 στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της εταιρίας δημιούργησε 2 νέες εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC), για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, στις οποίες εκμίσθωσε το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου για 20 χρόνια.

Από το Σεπτέμβρη του 2015 δάνεισε στις 2 νέες εταιρίες και το προσωπικό της με ημερομηνία λήξης του δανεισμού τον Ιούνιο του 2016. Χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι μετά την λήξη του δανεισμού.

Η επίθεση της εργοδοσίας κλιμακώθηκε με τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας επιχειρησιακής ΣΣΕ στις 27 Μαρτίου του 2016 και τις μονομερείς ενέργειές της για επιβολή ατομικών συμβάσεων 14μηνης διάρκειας με τις εταιρίες ( ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO) με σοβαρές μισθολογικές μειώσεις και αφού πρώτα ο κάθε εργαζόμενος υπογράψει εθελούσια παραίτηση. Παράλληλα εφαρμόζει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια για την σύνταξη.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων όλο το τελευταίο διάστημα αντιστέκεται και δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές που ασκεί η εργοδοσία. Σε αντίποινα εφαρμόζονται αυθαίρετες, παράνομες και δυσμενείς μεταβολές στο αντικείμενο εργασίας άσχετες με την ειδικότητα με την οποία προσλήφθηκαν και σε ορισμένους ακόμη αρνείται να τους δώσει αντικείμενο εργασίας.

 Επισημαίνουμε ότι η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση με την επιβολή ενός άτυπου «ΛΟΚ ΑΟΥΤ» κλείνοντας τις παραγωγικές μονάδες και ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να επιβάλει πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους εργαζόμενους για 3 μήνες, απειλώντας ακόμα και με απολύσεις.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποίες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε:

 

  1. Να αποσαφηνιστεί εάν οι ενέργειες δανεισμού των εργαζομένων από την ELFE στις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC συνιστούν μεταβίβαση επιχείρησης. Εάν μάλιστα πρόκειται για μεταβίβαση επιχείρησης, τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία περί μεταβίβασης επιχειρήσεων;
  2. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και μετά τη λήξη του δανεισμού τους από την ELFE Α.Ε. στις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC με υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ με τους ίδιους όρους της προηγούμενης, που να καλύπτει και τους εργαζόμενους της CENTROFARO.
  3. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι δυσμενείς μεταβολές, οι διαθεσιμότητες και απειλές για απολύσεις εκ μέρους της εργοδοσίας.
  4. Ερωτώνται επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί αν προτίθενται να καταργήσουν τη δυνατότητα επιβολής ατομικών συμβάσεων που απορρέει από μνημονιακό νόμο.

 

Παράλληλα Καλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

 

  1. Τους τελευταίους πίνακες και τα προγράμματα προσωπικού του αρ.16 του ν.2874/2010 που κατέθεσαν στο ΣΕΠΕ καβάλας οι εταιρίες ELFE AE, PFIC, CENTROFARO και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο.
  2. Τις δηλώσεις που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC στην διεύθυνση ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας ως λιπασματοβιομηχανίες και το προσωπικό που θα απασχολεί η κάθε μία.
  3. Την άδεια που έχει λάβει η CENTROFARO προκειμένου να συντηρεί βιομηχανικές μονάδες.

 

Οι Βουλευτές

 

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής