Την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαΐου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων του  Καπλανίδειου Ξενώνα Προστασίας και Μέριμνας στη Νέα Καρβάλη με την παρουσία της δωρήτριας Ελένης Καπλανίδου. Την τελετή θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική του Δήμου και τα χορευτικά τμήματα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

 

Η Ελένη Καπλανίδου ήρθε πρόσφυγας από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας σε ηλικία τεσσάρων ετών, θεώρησε πατριωτικό της καθήκον ν’ αφήσει τη σφραγίδα της φιλανθρωπίας στη Νέα Καρβάλη. Για το λόγο αυτό διέθεσε τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αγοραστεί ένα οικόπεδο και να χτιστεί σε αυτό ένας ξενώνας προστασίας και μέριμνας. Προσφορά βοήθειας σε κάθε συνάνθρωπο που στη διάρκεια της ζωής του θα βρεθεί σε ανάγκη είτε από φτώχια, είτε από ασθένεια, είτε από πρόσκαιρα δεινά. Στόχος ο κάθε άνθρωπος να βρίσκει καταφύγιο και θαλπωρή στον ξενώνα αυτό.
 

Το ημιτελές κτίριο ολοκλήρωσε ο Δήμος Καβάλας εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ και αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό κόσμημα. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβαλης, διαθέτει δέκα δωμάτια φιλοξενίας πλήρως εξοπλισμένα όπως επίσης αίθουσα υποδοχής και εστίασης, συμφωνά με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

Το πρωί της Κυριακής μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου όπου θα εκκλησιαστεί και η  υπέργηρη (97 ετών) ευεργέτης Ελένη Καπλανίδου θα γίνουν τα εγκαίνια του ξενώνα. Με την εκδήλωση αυτή η τοπική κοινωνία αποδίδει τα εύσημα  γι’ αυτή τη μεγάλη δωρεά και εκφράζει την βαθειά της ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο μιας γυναίκας που νοιάστηκε πραγματικά για τον πάσχοντα συνάνθρωπό της.