Στην Καβάλα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Νεοελληνική Μυθολογία» που κυκλοφόρησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

 

Ο συγγραφέας έρχεται ως κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη στα Public της Καβάλας, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 7 το απόγευμα.

 

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει βιβλία του.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

«Καλώς το παλικάρι μου» λέει ο Ουρανός στον Κρόνο που ζύγωνε απ’ την άκρη της παραλίας κρατώντας κάτι περίεργο στο χέρι, κρυμμένο απ’ την αντηλιά.

 

«Γεια σου, φάδερ» απαντά εκείνος. «Ήρθα να παίξουμε ρακέτες».

 

«Μπαλάκια δε βλέπω».

 

«Κι ούτε θα ξαναδείς».

 

Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα;

 

Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα;

 

Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους, η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να ’ναι λίγο βαρετή.

 

 

Λίγο πριν την εκπνοή του 2015, ο συγγραφέας είχε δώσει μια πρόγευση του νέου του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου, ενώ σχετικά με αυτό ο ίδιος έχει αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

 

«H 'Νεοελληνική Μυθολογία' ταξίδευε στο μυαλό μου χρόνια - οι λατρεμένοι μύθοι των παιδικών χρόνων, η ανακάλυψη του μεγαλειώδους Τσιφόρου και της 'Ελληνικής Μυθολογίας' του, και όλες οι ξεκαρδιστικές ιστορίες που σκαρφίζονταν οι αρχαίοι Έλληνες για να εξηγήσουν και να ομορφύνουν τον κόσμο.

Και τώρα, οι διάσπαρτοι αυτοί μύθοι, προσωπικοί και μη, μα πάντα ιδωμένοι μέσα απ' το πρίσμα του κωμικού δαιμόνιου που περιέχουν, έγιναν βιβλίο. Το οποίο θα κυκλοφορήσει κάπου τον Απρίλη.

 

[...] Κι ωστόσο αυτό δεν εξηγεί για ποιο λόγο η Ειλείθυια ήταν όντως τόσο ηλίθια – στόκος τελείως η κοπέλα. Ούτε πώς ο κερατάς ο Σίσυφος όλο πέθαινε κι όλο ξαναζούσε, και η γυναίκα του δεν μπορούσε να εισπράξει επιτέλους τη σύνταξή του κι ήταν έξαλλη. Για να μην πούμε για τη Μέδουσα, που αρχικά ήταν μοντέλο κανονικό, μέχρι τη μέρα που ξύπνησε και πήγε να χτενιστεί κι αντί για μαλλί είχε το φιδάκι τον Ηλία και τα ξαδέρφια του. [...]

 

(Όσο για τον ΑρΚά, πέρα απ' την ανείπωτη ευγνωμοσύνη μου για τη γενναιοδωρία του, ήταν ο ιδανικός σύντροφος στο ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού, μιας κι είναι απ' τους ελάχιστους σύγχρονους συγγραφείς με δικό του, προσωπικό σύμπαν, και χαρακτήρες που έχουν ήδη αναδειχθεί σε μύθους των καιρών μας. Μόνο αγάπη.)»