Την ένατη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολογίας κατέλαβε η μαθήτρια της Α τάξης του Λυκείου Λιμεναρίων, Μαγδαληνή Λαμπρινίδου ανάμεσα σε 1.223 μαθητές Λυκείων από όλη τη χώρα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν περί τα τέλη Μαρτίου. Η απονομή των επάθλων των νικητών έγινε το Σάββατο 2 Απριλίου στην Αθήνα. Το βραβείο αποτελεί μια σημαντική διάκριση για την ίδια ενώ ταυτόχρονα συνιστά λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μέσα από σκληρή δουλειά κατακτά τον στόχο που θέτει.

 

Συνέντευξη στην Κάτια Γιαννουκάκου

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 16χρονη μαθήτρια λαμβάνει μέρος σε μαθητικό διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα έχει διαγωνιστεί, εκτός από τον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολογίας, στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαθηματικών «Θαλής» και στον πανελλήνιο διαγωνισμό χημείας τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η μαθήτρια του Λυκείου Λιμεναρίων ωστόσο δεν σταματά εδώ, καθώς μαζί με δυο ακόμα συμμαθήτριες της στις 23 Απριλίου βάζουν πλώρη για να διεκδικήσουν την Ελληνική συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Young People in European Forests” που θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία. Επικοινωνήσαμε με την Μαγδαληνή και είχαμε μαζί της μια ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση.

 

Πως σου φάνηκαν τα θέματα του διαγωνισμού βιολογίας όπου κατάφερες να διακριθείς;

Μπορώ να πω ότι τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα. Έπρεπε να διαβάσω όλη την ύλη της βιολογίας της φετινής χρονιάς, την οποία όμως δεν έχουμε διδαχτεί ακόμα στο σχολείο, αφού αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Και πως τα κατάφερες;

Ήταν πολύ δύσκολο. Να σας πω ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν δυο ακόμα συμμαθήτριες μου. Και οι τρεις είχαμε την πολύτιμη βοήθεια της καθηγήτριάς μας Ειρήνης Παπαμανώλη η οποία εκτός του διδακτικού της ωραρίου μας δίδαξε την ύλη στην οποία θα διαγωνιζόμασταν. Θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια γιατί μας βοήθησε χωρίς κανένα προσωπικό όφελος και αυτό θέλω να το πω.

 

Πόσο δύσκολο ήταν να διαβάσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την ύλη όλης της χρονιάς την οποία οι υπόλοιποι συμμαθητές σου θα διδάσκονται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους;

Έπρεπε να διαβάσω 6 κεφάλαια των 30 – 40 σελίδων από τα Χριστούγεννα που πήρα την απόφαση να πάρω μέρος στον διαγωνισμό μέχρι και τον Φεβρουάριο που έγινε. Ήταν δύσκολο αλλά κατάφερα να βγάλω την ύλη κι αυτό για εμένα ήταν πολύ ευχάριστο.

 

Πως αποφάσισες να πάρεις μέρος;

Είχα πάρει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαθηματικών «Θαλής» που έγινε τον Νοέμβριο και είπα να πάρω μέρος και στον διαγωνισμό βιολογίας. Η βιολογία είναι ένα μάθημα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και είπα να το προσπαθήσω. Βέβαια μετά από αυτό αποφάσισα να πάρω μέρος και στον πανελλήνιο διαγωνισμό χημείας που έγινε πριν από δυο εβδομάδες.

 

Πως τα πήγες στους άλλους δυο διαγωνισμούς;

Η αλήθεια είναι ότι στα μαθηματικά δεν κατάφερα να περάσω στον δεύτερο γύρο. Στη χημεία τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα, είχα πολύ λίγο χρόνο για προετοιμασία δεν ξέρω πως τα έχω πάει.

 

Μεγάλη απόφαση να πάρεις μέρος σε τρεις πανελλήνιους διαγωνισμούς μέσα σε έναν χρόνο που μάλιστα απαιτούν σκληρή προετοιμασία. Πως κατάφερες να διαβάσεις; Παραμέλησες τα διαβάσματα των μαθημάτων του σχολείου;

Όχι καθόλου, διάβαζα τις ώρες εκτός του ωραρίου των μαθημάτων του σχολείου.

 

Τι βαθμό έβγαλες στο 1ο τετράμηνο στο σχολείο;

19,9

 

Λογικά, δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο από το διάβασμα…

Όχι δεν ισχύει αυτό. Έχω ελεύθερο χρόνο για να δω τις ταινίες που μου αρέσουν να πάω βόλτες με τους φίλους μου κ.α.

 

Υπάρχει επόμενος στόχος;

Ναι υπάρχει… στις 23 Απριλίου μαζί με την ομάδα μου, την Νίκη Ματζώνα και την Δήμητρα Αβραμίδου θα διαγωνιστούμε στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τα δάση και τη δασοπονία “Young People in European Forests” 2016. Ο διαγωνισμός θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα που θα κερδίσει θα πάρει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στη Λετονία.

 

Έχεις αποφασίσει ποιον κλάδο θα ακολουθήσεις στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Το πιθανότερο είναι ιατρική ως πρώτη επιλογή δεν αποκλείω όμως και την αστροφυσική.