Την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της ΑΜΘ προτάσσουν οι γεωλόγοι του ως αντίβαρο στην κρίση, σύμφωνα με τη μελέτη της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας με γνώμονα πάντοτε την αειφορική οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του Περιβάλλοντος στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.

 

Η επιτροπή συστάθηκε σε εθελοντική βάση και σε αυτήν συμμετέχουν 10 Γεωλόγοι που δραστηριοποιούνται και στις 3 Περιφερειακές Ενότητες του Παραρτήματος.

 

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο κ. Προέδρου Παναγιώτης. Επικουρικά και για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής συμμετέχουν σε αυτήν και ο πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος κ. Μυστακίδης Ζαφείρης καθώς και ο υπάλληλος του Παραρτήματος κ. Αμπελίδης Θεόδωρος, Γεωπόνος, που έχει αναλάβει το συντονισμό και την επιμέλεια των κειμένων της επιτροπής.

 

Παραθέτουμε το κείμενο συμπερασμάτων της επιτροπής των γεωλόγων.

 

Η επιτροπή μετά από αρκετές συνεδριάσεις συνέταξε το παρακάτω κείμενο καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στην Αν. Μακεδονία, όπως και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

 

Αφορμή της παρούσας προσπάθειας μας, την οποία ένθερμα υποστήριξε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας, αποτέλεσε το γεγονός ότι πολλές φορές επικρατεί μια αρνητική στάση της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην προσπάθεια εκβιομηχάνισης της χώρας και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου μας. Η στάση αυτή πολλές φορές προήλθε είτε από ατυχή παραδείγματα, είτε από τη μη εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, είτε ακόμα και από περιπτώσεις λανθασμένης πληροφόρησης. Η αρνητική αυτή στάση όμως δεν λαμβάνει υπόψη της πετυχημένα και επικερδή για την κοινωνία παραδείγματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, όπως για παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Πρίνου, η αξιοποίηση ανά την χώρα γεωθερμικών πηγών για πληθώρα χρήσεων (ιαματικό τουρισμό, καλλιέργεια σπιρουλίνας κ.λ.π.), η αξιοποίηση των μαρμάρων της περιοχής μας κ.α..

Αυτή η στάση σε γενικές γραμμές, ακόμα και σήμερα, μας στρέφει προς τον τουρισμό σαν πανάκεια λύση στο πρόβλημα της χώρας. Με λίγα λόγια μας οδηγεί στο να διατηρήσουμε το περιβάλλον αδιατάρακτο και καθαρό (άραγε παρόλα αυτά το επιτυγχάνουμε;) για να έρχονται οι ξένοι τουρίστες, ενώ οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πηγαίνοντας έτσι σε χώρες που εκμεταλλεύονται κάθε μορφής ορυκτού πλούτου που διαθέτουν και αναπτύσσουν την βιομηχανία τους με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας πρέπει να αποτελέσει αφετηρία ανάπτυξης. Είναι εθνικά επιβεβλημένο να εκμεταλλευθούμε κάθε μορφή του ορυκτού πλούτου μας για την οικονομική ανάρρωση της χώρας. Το πόσο θα μπορέσει να συμβάλλει τελικά στην οικονομική ευρωστία έγκειται πάντοτε στους εκάστοτε κυβερνητικούς χειρισμούς και στα ανταποδοτικά οφέλη. Η προστασία του περιβάλλοντος, εκτός της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας που σήμερα είναι πολύ αυστηρή και πρέπει ιερά να τηρείται, επαφίεται και στην πρωτοβουλία της κοινωνίας. Οργανώσεις, θεσμικά όργανα και πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν όταν οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος παραβιάζονται.

Η γενικότερη άποψη της επιτροπής είναι θετική όσον αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την προστασία και την διατήρηση του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση το παράδειγμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στον ευρύτερο κόλπο της Καβάλας είναι καταλυτικό. Έχουν περάσει τριάντα τέσσερα χρόνια άντλησης πετρελαίου σε απόσταση αναπνοής από τη Θάσο, χωρίς να υπάρξει καμιά επιβαρυντική επίπτωση στον τουρισμό του νησιού και στις τουριστικές ακτές της Καβάλας,

 

αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη η περιοχή και η κοινωνία γενικότερα. Εξόρυξη του ορυκτού πλούτου και τουρισμός μπορούν να πάνε χέρι - χέρι εφόσον τηρούνται όλες τις προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για την εξόρυξη των ορυκτών από τους ορεινούς όγκους μας. Η εξόρυξη αυτή μπορεί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές αφήνοντας ανεπηρέαστες τη μεγάλη πλειονότητα αυτών. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό, τήρηση όλων των περιβαλλοντικών κανόνων και με την ύπαρξη ανταποδοτικών ωφελειών για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες.

Για να μιλήσουμε όμως ειδικότερα και πιο εμπεριστατωμένα, παρακάτω θα αναλύσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, θα εξετάσουμε τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν και θα κάνουμε και προτάσεις σχετικά με την βέλτιστη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα αξιοποίησης του ερευνητικού έργου που παρήγαγε το ΙΓΜΕ τόσα χρόνια, έτσι ώστε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης και έρευνας να μην ξεκινάει από το μηδέν. Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνουν από την πολιτεία προσπάθειες αναζωογόνησης, αναδιάρθρωσης και στελέχωσης του ΙΓΜΕ με επιστημονικό προσωπικό ώστε να συνεχίσει να επιτελεί το έργο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάλυση αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της επιτροπής για την συμβολή τους στη σύνταξη του παρακάτω κειμένου και συγκεκριμένα τους: 1)Βουγιούκα Δημήτριο - Γεωλόγο 2)Δημητρίεφ Αφροδίτη - Γεωλόγο 3)Δρ. Γεωργιάδη Παναγιώτη - Γεωλόγο 4)Ζαραφειάδη Παναγιώτη - Γεωλόγο 5)Θωμαίδη Σάββα - Γεωλόγο 6)Καραγεώργη Τριαντάφυλλο - Γεωλόγο 7)Πανταζή Πέτρο - Γεωλόγο 8)Προέδρου Παναγιώτη - Γεωλόγο 9)Σιμελετίδου Δέσποινα - Γεωλόγο 10)Τούλη Κων/νο -Γεωλόγο

Όπως και τους:

Μυστακίδη Ζαφείρη - Γεωπόνο, πρόεδρο της ΔΕ του Παραρτήματος, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες της επιτροπής,

Αμπελίδη Θεόδωρο - Γεωπόνο, υπάλληλο του Παραρτήματος, ο οποίος συντόνισε την επιτροπή και συνέταξε το κείμενο απόψεων της.