Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επανέρχεται στα μνημεία και χώρους της επικράτειας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζεται το νέο έργο Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής.

 

Σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επανέρχεται στα μνημεία και χώρους της επικράτειας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων συνδέοντας τα με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι η σύγκρουση.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζεται το νέο έργο Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής, όπου, ενώ ο σοβινισμός των εθνικών κρατών «επέβαλλε» την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, οι συχνές προσμείξεις πληθυσμιακών ομάδων και οι αλλεπάλληλες αλλαγές συνόρων οδηγούσαν συχνά σε συγκερασμό των παραδόσεων και βαθιές άλλη-λεπιδράσεις. 

 

Έτσι, οι μουσικοί πολιτισμοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη Νοτι-οανατολική Ευρώπη, με τις έντονες διαφορές και ομοιομορφίες τους, δημιούρ-γησαν ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, το οποίο αναδιατυ-πώνεται με σύγχρονο ήχο, φωτίζοντας τις πολύπλοκες και συχνά αδιερεύνητες πτυχές της πολιτισμικής κίνησης της Βαλκανικής τους περασμένους αιώνες.

 

Η επεξεργασία των μουσικών όλων των λαών της Βαλκανικής έγινε με ενιαίο τρόπο για να δομηθεί μια παράσταση με τη συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας, μικτής χορωδίας και αφηγητή. 

 

Ο τελευταίος, μέσω της ανάγνωσης των κειμένων του Χάρη Σαρρή, θα ρίξει φως στη συγκρουσιακή και αλληλένδετη πολιτισμική ταυτότητα των κρατών της περιοχής. 

 

Το μουσικό οδοιπορικό της παράστασης ξεκινά από την Ελλάδα, και μετά από περιπλάνηση σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής –Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη– επιστρέφει στην αφετηρία του.

 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (6 Ευρώ κανονικό και 3 Ευρώ μειωμένο). Συνίσταται προκράτηση θέσης.”