Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανεβαίνει, και οι τιμές των προϊόντων επίσης. Πολλοί Τούρκοι οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, κάνουν ποστ στα social media, και παρουσιάζουν όταν αγοράζουν κάτι από την Ελλάδα, την αντίστοιχη τιμή του προϊόντος στην Τουρκία, για να τονίσουν την ακρίβεια που υπάρχει στη χώρα τους.

 

Ένας τουρίστας παρουσίασε και μία απόδειξη από ένα μαγαζί στην Καβάλα όπου πλήρωσε 60 ευρώ, με έναν άλλο να του δείχνει αντίστοιχο τραπέζι από την Τουρκία, για το οποίο πλήρωσε γύρω στα 90 ευρώ.

 

Αντίστοιχα άλλοι Τούρκοι τουρίστες που βρέθηκαν στη Χίο, αναφέρουν πως μαγαζί τους χρέωσε 27 ευρώ για ένα φιξ μενού δύο ατόμων με ψάρι τηγανητό, γαρίδες, φέτα, σαλάτα και ένα μπουκαλάκι ούζο, την ώρα που στην απέναντι όχθη του Αιγαίου θα πλήρωναν 3.500 με 4.000 λίρες.

 

Οι Τούρκοι τουρίστες τονίζουν πως το φαγητό που καταναλώνουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα τους κοστολογείται τρεις, τέσσερις και πέντε φορές πιο ακριβά.

 

Το lifo.gr και ο Πέτρος Κράνιας κάνοντας ένα αφιέρωμα για το θέμα, αναφέρουν πως η βίζα εξπρές έχει δώσει στους Τούρκους πολίτες ταχεία πρόσβαση στα Δωδεκάνησα. Και φυσικά, ο ήλιος, η θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι, είναι κάτι που περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Τούρκοι τουρίστες έχουν προς το παρόν τρελαθεί με την ποιότητα του φαγητού και φυσικά τη σχέση ποιότητας τιμής σε σύγκριση με την πατρίδα τους.

 

Όταν ανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια για τον πληθωρισμό. Προ μερικών εβδομάδων βρέθηκε αντιμέτωπος με σύσσωμες αντιδράσεις, καθώς ενώ δινόταν η εντύπωση ότι ο πληθωρισμός έπεφτε, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε πληθωρισμό Μαΐου στο 75,5%, όταν τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί κάτω από 70%. 

 

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που μελετούν το πληθωρισμό και τον υπολογίζουν με βάσει τις παραμέτρους που παρακολουθούνται σε όλο τον δυτικό κόσμο (η τουρκική στατιστική υπηρεσία αγνοεί μερικές παραμέτρους για να βγαίνει ο πληθωρισμός χαμηλότερα) ανακοίνωσαν πληθωρισμό στο 120%.

 

Αυτό εξηγείται λοιπόν στα βίντεο που μοιράζονται οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι λένε ότι για παρόμοιο μενού θα πλήρωναν στην Τουρκία, τρεις και τέσσερις και πέντε φορές πάνω.

 

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία

 

Η τουρκική λαϊκιστική εφημερίδα Sözcü έκανε ρεπορτάζ και παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία από διάφορα πράγματα που μπορεί να αγοράσουν οι τουρίστες σε θέρετρα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με την Ελλάδα να κερδίζει κατά κράτος τα τουρκικά θέρετρα τα οποία χαρακτηρίζονται απλησίαστα.

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα:

  • Ένας ελληνικός καφές έχει στη χώρα μας δύο ευρώ, δηλαδή περί τις 70 τουρκικές λίρες. Την ίδια ώρα, απέναντι, ο τουρκικός καφές στο κλασικό το φλιτζανάκι πωλείται για 100 λίρες.
  • Ένα σουβλάκι, το πληρώνουν οι τουρίστες 4 ευρώ, δηλαδή 140 λίρες στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία, ο τουρίστα δίνει για παρόμοιο φαγητό 600 λίρες!
  • Ένα πιάτο με θαλασσινά κοστίζει στην Ελλάδα 10 ευρώ, δηλαδή περί τις 350 λίρες, ενώ σε κάποιο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία, ένας τουρίστας θα πωληθεί να πληρώσει 1600 λίρες

 

Οι επιχειρήσεις στην Τουρκία χαρακτηρίζονται από τον ευκαιριακό τους χαρακτήρα, καθώς η πλειονότητα αυτών, με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι σε αριθμούς που επιτρέπει τέτοια συμπεριφορά, δεν ενδιαφέρονται δηλαδή αν ο τουρίστας θα επιστρέψει. 

 

Τα παράπονα των ντόπιων για τις μερίδες καλαμαράκια-κοροϊδία (οκτώ ροδέλες από μεγάλο καλαμάρι περί τα 9 ευρώ τον Μάιο του 2023) σε σύγκριση με τις γεμάτες μερίδες στα ελληνικά μαγαζιά έρχονται και «δένουν». Την ίδια ώρα, η τσέπη των ντόπιων «τρυπά» όλο και περισσότερο με τους φτωχούς να αυξάνονται σωρηδόν και τον πληθωρισμό να καθιστά απολαύσεις, όπως το φαγητό έξω, απλησίαστες.

 

Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες

 

Το όριο πείνας στην Τουρκία τον Μάιο αυξήθηκε στις 19.926 τουρκικές λίρες (619 δολάρια) και υπερέβη τον κατώτατο μισθό κατά 2.924 λίρες (90 δολάρια) σύμφωνα με την έρευνα της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Birleşik Kamu-İş. 

 

Το όριο πείνας υποδηλώνει το μηνιαίο ποσό δαπανών για φαγητό που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα Άγκυρα προκειμένου να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 

 

Το όριο της φτώχειας, που υποδεικνύει τη συνολική ποσότητα τροφίμων και άλλων δαπανών που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια για να ζήσει χωρίς να αισθάνεται στέρηση, αυξήθηκε κατά 1.148 λίρες τον Μάιο σε 59.353 λίρες (1.782 δολάρια). 

 

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το όριο της πείνας αυξήθηκε κατά 3.443 λίρες και το όριο της φτώχειας κατά 12.368 λίρες.

 

Σύμφωνα με τις τιμές που καταρτίστηκαν από τα πιο συχνά ψώνια σε σούπερ μάρκετ στην Άγκυρα, το ποσό που δαπανάται μηνιαίως σε κρέας, ψάρι και αυγά για μια ισορροπημένη διατροφή μειώθηκε κατά δύο λίρες τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 2.541 λίρες ετησίως σε 5.995 λίρες. 

 

DİSK: 190.000 περισσότεροι Τούρκοι έγιναν φτωχότεροι πέρυσι

 

Περίπου 190.000 περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχοί στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο και το ποσοστό φτώχειας έχει φτάσει στο 21,7%, σύμφωνα με την «Έκθεση εισοδηματικής ανισότητας και φτώχειας» που εκπονήθηκε από το Genel-İş Research Department Labor Research (EMAR) που συνδέεται με τη DİSK (Συνομοσπονδία των Προοδευτικών Συνδικάτων). 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK), ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε από 18,03 εκατομμύρια το 2022 σε 18,22 εκατομμύρια το 2023. 

 

Η έκθεση σημειώνει ότι η εισοδηματική ανισότητα έχει βαθύνει και το ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας στην Τουρκία (0,433) είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ (0,366). 

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει τον τρίτο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat, για το 2023 δείχνουν ότι η Τουρκία, όπου το 15% των εργαζομένων κατατάσσονταν ως φτωχοί, έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό εργασιακής φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

 

Η έκθεση σημειώνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους στην Τουρκία έχει χρέος, ενώ το ποσό των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 22% και η χρήση πιστωτικών καρτών κατά 59% σε ένα χρόνο.