Στη Θάσο βρέθηκε την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε μια περιοδεία που περιελάμβανε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του νησιού, στην ακρόπολη του Λιμένα καθώς και στο μεταλλευτικό συγκρότημα των Λιμεναρίων και συγκεκριμένα στο «Παλατάκι».

 

Η περιοδεία άρχισε από το αρχαίο θέατρο, το οποίο φέτος ανοίγει τις πύλες του στο κοινό μόνο για ξεναγήσεις, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια αναμονής κατά τα οποία παρέμενε κλειστό.

 

Την υπουργό ξενάγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η υπουργός συνομίλησε με τους αρχαιολόγους που είχαν την επίβλεψη της αναστήλωσης και η ίδια έκανε λόγο για ένα «υποδειγματικό αποτέλεσμα».

 

Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο δεν έχουν τελειώσει.

 

Αφενός υπολείπονται αρκετές εκκρεμότητες έως ότου καταστεί λειτουργικό, αφετέρου χρειάζονται κι άλλα έργα ώστε να ανοίξει και ως χώρος παραστάσεων.

 

Πάντως ειπώθηκε ότι τέθηκε στόχος να γίνει τουλάχιστον μια εκδήλωση στο τέλος του φετινού καλοκαιριού. Αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το έργο, δηλώνουν πάντως στο «KavalaNews» ότι «αργεί πολύ ακόμη η μέρα που θα ανοίξει για τη διεξαγωγή φεστιβάλ, όπως γινόταν παλιότερα».

 

Η Λίνα Μενδώνη, μετά το αρχαίο θέατρο του Λιμένα, μετέβη στα Λιμενάρια κι επισκέφθηκε την «αιχμή του δόρατος» στα αξιοθέατα της νότιας Θάσου. Ο λόγος για το «Παλατάκι» που αποτελεί το πιο εμβληματικό κομμάτι του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

 

Πρόκειται για ένα κτίριο που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο πριν τέσσερις δεκαετίες, συγκεκριμένα το 1982, όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάστασή του.

 

Η υπουργός ζήτησε να διενεργηθεί μια στατική μελέτη αλλά και μία μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και να διαπιστωθεί αν τελικά μπορεί να αξιοποιηθεί το μνημείο κι αν ναι, με ποιον τρόπο.

 

Σημειώνεται ότι με αφορμή την επίσκεψη Μενδώνη στη Θάσο, υπήρξε δημόσια παρέμβαση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη, ο οποίος θύμισε ότι επί διοίκησης Μέτιου στην Περιφέρεια ΑΜΘ είχε χρηματοδοτηθεί μέρος των εργασιών στο αρχαίο θέατρο.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το τι έκανε η Περιφέρεια για το «Παλατάκι», ο κ. Αντωνιάδης άφησε για μια ακόμη φορά αιχμές σε βάρος της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι «δεν υποβλήθηκε από τον Δήμο Θάσο ή άλλο φορέα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ καμία μελέτη για να την χρηματοδοτήσουμε».