«Ζούμε ανάμεσα σε ιστορικά κτήρια. Ας τα φροντίσουμε»

 

προτρέπει το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας

 

Τον Απρίλιο του 2024 το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές μετακινήσεις μαθητών και μαθητριών της Β’ και της Γ΄ τάξης και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ122 με τίτλο «Το τρίπτυχο της πολιτιστικής κληρονομιάς: Σεβόμαστε, Ανακαλύπτουμε, Συνδεόμαστε» και κωδικό 2023-1-EL-ΚΑ122-SCH-000126074.

 

Οι μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική πόλη Μπρασόβ της Ρουμανίας και στην πόλη Μπάνσκα Στιαβνίτσα της Σλοβακίας, που είναι εγγραμμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Οι ομάδες των μαθητών-τριών ακολούθησαν πλούσιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες και στους δύο προορισμούς.

 

H γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά των πόλεων που επισκέφθηκαν, οι κοινοί προβληματισμοί με τους συνομήλικους από τα σχολεία-εταίρους για την ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων με σύγχρονες χρήσεις και οι φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν αποτελούν πολύ σημαντικές πτυχές της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας του προγράμματος Erasmus+.

 

Τέλος, το σχολείο είχε μία συγκινητική συνάντηση με την ελληνική κοινότητα του Μπρασόβ στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Εξίσου τιμητική ήταν η υποδοχή από τη Δήμαρχο Nadežda Babiaková στο Δημαρχείο της Σλοβακικής πόλης. Οι δύο αποστολές επέστρεψαν απολύτως ικανοποιημένες και πλουσιότερες σε εμπειρίες και γνώσεις ως προς την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

(δελτίο Τύπου 5ου Γυμνασίου Καβάλας)