Συγκινητική είναι η προσπάθεια των μαθητών του Λυκείου της Νέας Περάμου να αναβιώσουν σκηνές από την γνωστή ταινία του Ζυλ Ντασέν "TopKapi" και συγκεκριμένα ένα εξάλεπτο σκηνών που έχουν ως φόντο την παραλία της Καβάλας.

 

Το βίντεό τους φτιάχτηκε από τα μέλη της ελληνικής ομάδας της SAFTAS (Students Academy of Film and Theater Awards). Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ενώ το βίντεο προβλήθηκε κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Νάπολη.

 

Στόχος της συμμετοχής ήταν να κάνουν μια σκηνή Sweded, δηλαδή να κάνουν ένα ριμέικ γυρίζοντας τα ίδια πράγματα με άλλα πρόσωπα.

 

Επέλεξαν την ταινία Top Kapi, μέρος της οποίας είχε γυριστεί στην Καβάλα. Τα παιδιά είχαν στη διάθεσή τους το ίδιο «ακριβώς» σκηνικό για το γύρισμά τους. Το λιμάνι της Καβάλας με φόντο το Κάστρο, την παλιά αποβάθρα των φέρι, το ΝΟΚ κλπ. Όλα ήταν «ίδια». Όσο ίδια μπορεί να είναι 52 χρόνια μετά.

 

Τα γυρίσματα έγιναν μέσα στο χειμώνα, κατά τη διάρκεια μερικών ζεστών και ηλιόλουστων ημερών του Φλεβάρη, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Βασίλη Πηγαδά.

 

Το πρότζεκτ τους είχε και μια χιουμοριστική σκοπιά, κυρίως στους διαλόγους αφού όπως λένε και οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να αντιγράψουν το αυθεντικό παίξιμο ηθοποιών όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Μαξιμίλιαν Σελ, ο Πίτερ Ουστίνοφ και η Δέσπω Διαμαντίδου.

 

Κι όμως, κατάφεραν να πιάσουν τον τόνο της φωνής αλλά και τις ιδιαιτερότητες των γυρισμάτων, όπως για παράδειγμα αρκετές «γωνίες» λήψης από τις οποίες μπορεί κανείς να συγκρίνει την Καβάλα του χθες και του σήμερα.

 

Ενδιαφέρουσα στιγμή των γυρισμάτων ήταν η συνάντηση των μαθητών και η συζήτησή τους με έναν ηλικιωμένο Καβαλιώτη, ο οποίος θυμάται ως παιδί να παρακολουθεί τα γυρίσματα της ταινίας το 1964.

 

Η ταινία των μαθητών είναι μια καλή αφορμή να παρατηρήσουμε μερικά σημεία της Καβάλας με 50 χρόνια διαφορά και να δούμε τι έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ SWEDED ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ TOP KAPI ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 1964 

 

 

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις σκηνές αυτές στο αφιέρωμα του KavalaNews.GR