Στις 13 και 14 Μαΐου, έγινε στην Αθήνα η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δήμος Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, Αλέξη Γούλα και της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου Καβάλας, Έλενας Σαμουρκασίδου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Μαΐου 2024, η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνική Αρχή Συντονισμού) και με τη χρηματοδότηση της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

 

 

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, Αλέξη Γούλα και της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου Καβάλας, Έλενας Σαμουρκασίδου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Μαΐου 2024, η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνική Αρχή Συντονισμού) και με τη χρηματοδότηση της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

 

Η εκδήλωση αποτελούσε ένα επιτελικό στάδιο της δουλειάς που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα για 4 ελληνικές πόλεις, την Καβάλα, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και τη Λάρισα, και οι κύριοι στόχοι της ήταν:

 

  1. Να αναδειχθεί η προσέγγιση ανάπτυξης ικανοτήτων και τα αποτελέσματα της Φάσης 1 του έργου τεχνικής βοήθειας 
  2. Να δοθεί η ευκαιρία στα συμμετέχοντα στελέχη των Δήμων να μοιραστούν διδάγματα και τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή στο έργο σε επιμέρους θεματικά πεδία
  3. Να διαμοιραστούν οι τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν ανά θεματικό πεδίο, σε συνεδρίες ολομέλειας, πάνελ και επιμέρους συνεδρίες για τον συμμετοχικό σχεδιασμό, την κλιματική προσαρμογή και ανθεκτικότητα έναντι καταστροφικών κινδύνων, την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδυτών, και την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων 
  4. Να αναδειχθούν οι ανάγκες υποστήριξης των Δήμων για την ανάπτυξη ικανοτήτων και να αναπτυχθεί μια δυναμική προς μια πιθανή φάση παρακολούθησης του έργου.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συμμετείχε σε πάνελ με τους ομολόγους του από τους υπόλοιπους δήμους, όπου έγινε μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας και εξετάστηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου και απόκτησης περισσότερων τεχνικών μέσων για την αξιοποίηση ευκαιριών που σχετίζονται με την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Τέλος, η κ. Σαμουρκασίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συμμετοχικής διαδικασίας για τη συνοικία του Περιγιαλίου, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές στον συμμετοχικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
  • ΚΕΔΕ 
  • ΕΕΤΑΑ 
  • ΓΑΙΑ ΟΣΕ 
  • Διαχειριστικές Αρχές Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων”