Στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Τεκμήρια Ελληνισμού» που θα προβληθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 18:20 παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πανταζή με θέμα την άγνωστη δράση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο αεροδρόμιο του Πρίνου στη Θάσο και τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους.

Αφορμή για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του αεροδρομίου στάθηκε η ύπαρξη ενός παραμελημένου ηρώου πεσόντων αεροπόρων στον Πρίνο της Θάσου.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ηρώο για χρόνια κρυβόταν πίσω από ένα περίπτερο, μένοντας στην ουσία αθέατο από τους επισκέπτες. Πέρυσι ο Δήμος Θάσου μετέφερε το μνημείο στην προβλήτα του λιμανιού του Πρίνου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να το δουν και να ενημερωθούν για την ιστορία του αεροδρομίου.

Η Δέσποινα Πανταζή, ακολουθώντας το ένστικτό της και τις αφηγήσεις των ντόπιων, έκανε μία διαδρομή στο παρελθόν για να μας αποκαλύψει μέσα από το ιστορικό ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» την ύπαρξη στη Θάσο ενός από τα σπουδαιότερα πολεμικά αεροδρόμια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη διαδρομή της αυτή, που την αφηγείται σαν παραμύθι, άξιοι και αφοσιωμένοι συνοδοιπόροι της τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των ερευνών τους ανακάλυψαν ένα αεροπλάνο τύπου Sopwith camel F1, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Για την άγνωστη δράση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θάσο, τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους και τον τρόπο που τους τιμάμε σήμερα όπως και τη σπουδαιότητα της γνώσης της ιστορίας μιλούν στο στούντιο η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Δέσποινα Πανταζή, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και ο Παντελής Βατάκης, Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας.    

 

Παρουσίαση – αρχισυνταξία : Μαρία Π. Κουφοπούλου

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης

Δ/νση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης