Την Παρασκευή (19/04), θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, σύνοδος πρυτάνεων πανεπιστημίων, με τη παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη. 

 

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΔΠΘ και όχι μόνο, κάνουν κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές, για κινητοποίηση την Παρασκευή στις 09:30 το πρωί, έξω από ξενοδοχείο Εγνατία στην Αλεξανδρούπολη, έτσι ώστε να μην γίνει ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

 

 

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του ΔΠΘ αναφέρει τα εξής:

“Η πλειοψηφία των φοιτητών έχει μιλήσει ήδη στις πιο μαζικές γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και έχει απορρίψει τον νόμο. 

 

Κάνουμε ξεκάθαρο πως όσες προσπάθειες και αν κάνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα μείνουν στα χαρτιά!

 

Την Παρασκευή 19/4 καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας, τους φοιτητικούς συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όλο τον λαό σε κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη όπου πρόκειται να γίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη.

 

Αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για την Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ. Για ποια αναβάθμιση μιλάνε όταν βιώνουμε από πρώτο χέρι τις τραγικές ελλείψεις στα τμήματά μας και στην φοιτητική μέριμνα, που με την υπογραφή της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει μειωθεί η χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% την τελευταία δεκαετία;

 

Ο Υπουργός, η κυβέρνηση και η σύγκλητος του ΔΠΘ είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών! Τόσο καιρό η κατάσταση στο ΔΠΘ με ευθύνη και του κ. Πιερρακάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

 

 • Δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την στέγαση των φοιτητών. Στην Αλεξανδρούπολη μόλις 60 φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο, μισοί από ότι πέρυσι, στην Κομοτηνή τα δωμάτια θυμίζουν μπουντρούμια και στην Ξάνθη δεκάδες δωμάτια είναι ακατοίκητα λόγω μιας υποτιθέμενης ανακαίνισης που τραβάει κοντά 2 χρόνια, ενώ με εντολή του ΔΠΘ ξεσπίτωναν εστιακούς φοιτητές μέσα στην εξεταστική!

 

 • Απειλούν στις λέσχες σίτισης τους φοιτητές με χρηματικό αντίτιμο, εξέλιξη που ακυρώθηκε κάτω από την καθοριστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων. Αναρωτήθηκαν πως μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας θα βρει ένας φοιτητής 2,5 για ένα γεύμα; Πήραν κανένα μέτρο αναβάθμισης της ποιότητας ή ο υπουργός και ο πρύτανης θεωρούν λογικό να τρώμε κατσαρίδες και ζωύφια, όπως έγινε στην λέσχη σίτισης στις εστίες Ξάνθης;

 

 • Λένε για αναβάθμιση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που απορροφούνται από το ΔΠΘ όμως δεν προβλέπεται ούτε φράγκο για αύξηση της χρηματοδότησής τους, για αναβάθμιση των υποδομών τους ενώ δεν έχουν πει τσιμουδιά για το με ποιους όρους θα γίνουν οι απορροφήσεις του ΔΙΠΑΕ και οι μετακινήσεις τμημάτων, τι θα σημάνουν αυτές οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.

 

 • Στη Δράμα, με τις αλλαγές στον τίτλο και στο πρόγραμμα σπουδών, λόγω της απορρόφησης του ΔΙΠΑΕ από το ΔΠΘ, τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών της Οινολογίας «είναι στον αέρα», ενώ έχουν πυκνώσει οι φήμες για επικείμενο κλείσιμο του πρώην τμήματος Δασολογίας Δράμας.

 

 • Δεν γίνονται προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού! Όποιος συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται, υπάρχουν μαθήματα χωρίς καθηγητή σε προγράμματα σπουδών, ο εξοπλισμός πολλών εργαστηρίων είναι απαρχαιωμένος!

 

 • Αλήθεια για ποια αναβάθμιση μπορούν να μιλάνε αυτοί που συγχωνεύουν Ιστορικό, Παρευξείνια και Φιλολογικό στην Κομοτηνή; Με ποια επιστημονικά κριτήρια συγχωνεύουν τμήματα με αντικείμενα άσχετα μεταξύ τους γυρνώντας μας έναν αιώνα πριν;

 

 • Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για εξασφάλιση αναλωσίμων και αναγκάζουν τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής να δίνουν 200 και 300 ευρώ το εξάμηνο για αναλώσιμα, τους φοιτητές της Νομικής να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για κώδικες, τους φοιτητές των Παιδαγωγικών να αγοράζουν μόνοι τους αναλώσιμα, να πληρώνουν κι από πάνω τα εισιτήρια τους για να κάνουν πρακτική.

 

 • Λόγω της ΕΒΕ έχουν φέρει τμήματα στο χείλος του γκρεμού σε όλο το ΔΠΘ. Λόγω αυτής της διάταξης απειλείται η ύπαρξη της Αρχιτεκτονικής και των Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Αυτή η διάταξη έχει αφήσει τμήματα με 10 και 20 εισακτέους.

 

 • Υποβαθμίζουν κι άλλο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Η επικείμενη κύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ, θα εξισώσει ακαδημαϊκά τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων και ιδιωτικών ΑΕΙ με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ, σέρνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

 

 • Δεν έχουν κάνει τίποτα για την φύλαξη των εστιών που οι φοιτητές έχουν φτάσει στο σημείο να ζητάνε να αγοραστούν λάμπες ενώ δεν υπάρχουν φύλακες ούτε για δείγμα. Πρόσφατα μάλιστα είδαμε και την πυρκαγιά στις εστίες των Ιωαννίνων και αναρωτιόμαστε στα πλαίσια της αναβάθμισης που λένε ότι φέρνουν αν θα γίνει κανένας έλεγχος αντιπυρικής προστασίας, αν θα καθαρίσουν έστω καμία έκταση ή το καλοκαίρι θα συζητάμε για καμένες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις

 

Οι φοιτητές του ΔΠΘ μαζί με τους συμφοιτητές μας σε όλη τη χώρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για πραγματική αναβάθμιση με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και πτυχία με αξία και εργασιακά δικαιώματα. 

 

Δε θα ανεχτούμε να γίνεται η αδικία νόμος, με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους πολλούς και Ελάχιστη Βάση Πληρωμής για τους λίγους, δεν θα δεχτούμε τον νόμο που φέρνει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και την ταφόπλακα στα τμήματά μας.

 

Καλούμε όλους τους φοιτητές στην κινητοποίηση στις 19/4 στις 9:30 έξω από ξενοδοχείο Εγνατία στην Αλεξανδρούπολη, που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

 • Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης
 • Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης
 • Σύλλογος Φοιτητών Ελληνικής Φιλολογίας
 • Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Εργασίας
 • Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Πολιτικής
 •  Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ
 •  Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΕΠΗ
 •  Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Πληροφορικής
 •  Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Χημείας
 •  Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Φυσικής”