Την ετήσια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου το Λιμενικό Ταμείο Θάσου.

 

γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Η διαδικασία της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, αυτό της επιμόρφωσης της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας και αυτό της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες με τη βοήθεια της ιδιωτικής εταιρείας «ΜΕΤΟΠΗ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την προηγούμενη Τετάρτη 27/3, πραγματοποιήθηκε η θεωρητική εκπαίδευση της ομάδας αντιρρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου στο Καλογερικό του Λιμένα.

 

Αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, βασικές έννοιες των ρυπάνσεων που απειλούν τη θάλασσα και παρουσιάστηκε η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Θάσου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

 

Επιπλέον παρουσιάστηκε ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που υπάρχει στα λιμάνια της Θάσου όπως επίσης και στο Βαθύ καθώς και οι τρόποι χρήσης και η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε ένα από τα εξειδικευμένα υλικά. Προβλήθηκε και VIDEO με αντίστοιχη εκπαίδευση άλλου φορέα στην Ελλάδα.

 

Το πρωί της Πέμπτης 28/3 πραγματοποιήθηκε η ετήσια άσκηση αντιρρύπανσης στη μαρίνα του Λιμένα.

 

Στη διάρκεια της άσκησης έγινε αρχικά επίδειξη του τρόπου χρήσης των απορροφητικών υλικών, ανάλογα με το είδος της ρυπογόνου ουσίας που διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο.

 

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Λιμεναρχείου Θάσου και στελεχών του κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας πραγματοποιήθηκε άσκηση αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης σε πραγματικές συνθήκες.

 

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εμφάνιση κηλίδας που προερχόταν από διαρροή πετρελαίου Diesel σε Ιστιοπλοϊκό σκάφος που ελλιμενιζόταν στη μαρίνα του Λιμένα.

 

Αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του εγκεκριμένου από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας Σχεδίου Αντιρρύπανσης.  

 

Το απαραίτητο μήκος των πλωτών φραγμάτων μεταφέρθηκε άμεσα από το Container όπου είναι αποθηκευμένο στο σημείο όπου είχε εντοπιστεί η υποτιθέμενη ρύπανση.

 

Η ομάδα ενήργησε τάχιστα και με τη βοήθεια της λέμβου εθελοντή, κατάφερε να εγκλωβίσει την κηλίδα η οποία είχε σχετικά επεκταθεί, τοποθετώντας το πλωτό φράγμα γύρω από τα σκάφη όπου αυτή είχε εντοπιστεί. Οι εθελοντές που συμμετείχαν προσπάθησαν με τη βοήθεια και τις υποδείξεις των δύο εκπαιδευτών να περιορίσουν τη ρύπανση μέσα στο πλωτό φράγμα το οποίο αγκυροβολήθηκε επιχειρησιακά με δύο σετ αγκυροβολίων.

 

Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί η μέγιστη χωρητικότητα πετρελαιοειδών εντός του φράγματος.

 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα απορροφητικά υλικά στις άκρες των πλωτών φραγμάτων, εκεί όπου υπάρχει πάντα ένα κενό μεταξύ αυτών και του προβλήτα ή του κρηπιδώματος, όπου είναι δεμένα σε κατάλληλες δέστρες.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση έπαιξε η λέμβος που διέθεσε και φέτος ο εθελοντής αλιέας Άγγελος Κουτράκης, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει και στις εκπαιδεύσεις αλλά και σε όλα τα πραγματικά συμβάντα.

 

Μετά την περισυλλογή της κηλίδας κηρύχθηκε το τέλος της άσκησης.

 

Τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν και στη συνεχεία επανατοποθετήθηκαν στο Container, όπου είναι μόνιμα αποθηκευμένα και επιχειρησιακά συνδεδεμένα.

 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Θάσου Δημήτρης Μανίτσας ευχαρίστησε θερμά όσους συμμετείχαν στην διαδικασία της εκπαίδευσης και της άσκησης κυρίως όπως είπε, για το σθένος, την ευαισθησία και την διάθεση για μάθηση που επέδειξαν. «Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε πράγματι να προστατεύσουμε το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, από τυχόν ρυπάνσεις που μπορεί να συμβούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανίτσας.