γράφει ο

Δήμος Ζαχαριάδης

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

  Το τελευταίο διάστημα άνοιξε η συζήτηση  για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για <<ιατρικούς σκοπούς>> όπως  λένε 20 εκσυγχρονιστές;!! βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν συγκεκριμένη ερώτηση στη βουλή.(Με την ευκαιρία να δώσω συγχαρητήρια στον καβαλιώτη βουλευτή Παπαφιλίππου, που είναι ένας εκ των 20 εκσυγχρονιστών). Προφανώς μετά το μνημόνιο που ψήφισαν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα είπαν να κάνουν κι ένα καλό στοχεύοντας στο μυαλό και την καρδιά της νεολαίας. Μια δηλαδή  και δε θα έχουν τα επόμενα χρόνια δουλειά , ασφάλιση, αν περάσουν τα μέτρα, να κάνουν κανένα τσιγαριλίκι για να ξεχνούν τα προβλήματά τους. Ας το σκεφτούν καλά οι νέοι που ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ και τους συγκεκριμένους βουλευτές. Δε μιλάω για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτοί πάντα πρωτοστατούσαν στη ναρκω-κολτούρα.

Στην ουσία οι 20 βουλευτές που  παριστάνουν τους λαγούς, βασικά είναι ευθύνη  του κόμματός τους, έχουν στόχο να ανοίξει η συζήτηση της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης, χρησιμοποιώντας  ως δικαιολογία τη φαρμακευτική της χρήση.

Ένα σχόλιο: Σεν γνωρίζουν οι κύριοι ότι με το νόμο 4139/2013 προβλέπεται η διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών ουσιών για φαρμακευτικούς λόγους στα νοσοκομεία κατόπιν σχετικών αποφάσεων και μέσω του κρατικού μονοπωλίου ναρκωτικών;

Παρόμοιες θέσεις κατά καιρούς προσπάθησαν να περάσουν όλες οι κυβερνήσεις, πιστές στις θέσεις της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, μηδέ εξαιρουμένου και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ .

Λίγες λοιπόν μέρες μετά την κατάθεση της σχετικής ερώτησης και σχετικής εκπομπής στην τοπική τηλεόραση του ENA CANNEL και στην εκπομπή του κ. Χατζηεμμανουήλ, στην οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ως <<συντηρητικό>>, άρα οπισθοδρομικό , ήρθε η ετήσια έκθεση 2015 του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά που επιβεβαίωση πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ. Να τι λέει λοιπόν η συγκεκριμένη έκθεση μεταξύ άλλων:

  • <<    Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως: Το 25,8% των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ κάνει χρήση κάνναβης, το 1/4 των Ευρωπαίων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά. Ταυτόχρονα, από το 2004 έως το 2011 καταγράφηκε 62% αύξηση των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης, ενώ καταγράφεται σαφής τάση ανόδου των αιτημάτων πρώτης εισαγωγής σε θεραπεία για χρήση κάνναβης. Τα επίπεδα της δραστικής ουσίας ΤHC αυξάνονται από 3,96% το 1995 σε 12% το 2013.>>
  • <<Η κάνναβη εκτρέπεται από προγράμματα «ιατρικής χρήσης» στην παράνομη αγορά. Στις ΗΠΑ, σε όσες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η ουσία εκτρέπεται από τα προγράμματα αυτά στο παράνομο εμπόριο, αποτελώντας σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, ιδιαίτερα από τους νέους. Στις πολιτείες που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως πηγή προμήθειας την κάνναβη για ιατρικούς λόγους που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.>>
  • <<Αυξήθηκαν κατά 55% οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, αύξηση 55% σε σχέση με το 2014, κατά το οποίο είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες. Πρόκειται για μια πολύ ετερογενή κατηγορία ουσιών, κυρίως συνθετικά κανναβινοειδή>>.

 

Παρόμοια κατά καιρούς έχει εκφραστεί και το ΚΕΘΕΑ που συχνά με τις θέσεις του ανέδειξε την επικινδυνότητα της κάνναβης και  που παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που του βάζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνει  τιτάνια προσπάθεια στην πρόληψη , την θεραπεία και την επανένταξη των χρηστών.

Οι επικίνδυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ναρκωτικών είναι γνωστές και πριν γίνει  κυβέρνηση μέσα από άρθρα, δημόσιες τοποθετήσεις και ναρκω-φεστιβάλ(το τελευταίο στις 9/5/2015, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών). Σύμφωνα μ’ αυτές ο χρήστης ναρκωτικών είναι άρρωστος, ο διαχωρισμός σε <<μαλακά>> και <<σκληρά>> επιβεβλημένος, η κάνναβη είναι αθώα και ακίνδυνη, ότι λέει δηλ η Ε.Ε.

Τώρα για το πόσο αθώα και ακίνδυνη είναι η κάνναβη ας δούμε την ετήσια έκθεση του 2012 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.(ΕΚΠΝΤ). <<Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από <<την αθώα κάνναβη>> αντιμετωπίζοντας πολλά σοβαρά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. Τα επείγοντα περιστατικά που συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης αποτελούν διογκωμένο πρόβλημα. Τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων, άγχος, ψυχωσικά ή άλλα ψυχιατρικά συμπτώματα>>. <<Η κάνναβη αποτελεί πλέον τη συχνότερη ουσία χρήσης απ’ όσους ξεκινούν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά στη ζωή τους>>.

<<Στις χώρες της Ε.Ε. απευθύνθηκαν για πρώτη φορά σε θεραπευτικό πρόγραμμα και ζήτησαν απεξάρτηση το 2012 228.000 και το 2006 157.000 χρήστες.

Το ΚΚΕ σημαίνει κόκκινο συναγερμό για τα κυβερνητικά σχέδια και καλεί κάθε εργαζόμενο , κάθε νέο να πιστέψει στη δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα. Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους.

Σήμερα μπορούμε να τους εμποδίσουμε  και αύριο να τους νικήσουμε , γκρεμίζοντας το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών,

ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ 8/3/2016

 

*Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι μέλος της Γραμματείας περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ