Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει την έκθεση Romeyka που λαμβάνει χώρα μέχρι τις 28 Απριλίου στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι στην Παναγία της Καβάλας.

 

Η έκθεση έχει στόχο να πληροφορήσει για την ιστορία των ρομέικων, μιας ελληνικής προέλευσης γλώσσας που ομιλείται ακόμα από πολλές κοινότητες στην περιοχή της Τραπεζούντας και όχι μόνο.

 

Επιπλέον στοχεύει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο σχετικά με την υπό εξαφάνιση κατάσταση της γλώσσας αυτής στη σύγχρονη Τουρκία όσο και της πλησιέστερης συγγενούς ποικιλίας της, των ποντιακών στην Ελλάδα. Τα ρομέικα παρουσιάζουν έναν ανεκτίμητο γλωσσικό και κοινωνικοπολιτισμικό πλούτο που σύντομα θα εκλείψει.

 

Βασισμένη σε μακροχρόνια εθνογραφική μελέτη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ και Εταίρου του Queens’ College, κας Ιωάννα Σιταρίδου, η έκθεση προσπαθεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβληματισμούς για τις γλώσσες πολιτισμικής κληρονομιάς και τη συλλογική μνήμη γενικότερα, και να βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις τοπικές εμπειρίες και πώς αυτές μπορούν να μετατραπούν σε υπερτοπικές· τις ιστορίες συνύπαρξης και μετατόπισης στο βάθος των γενεών· και τις εναλλακτικές, πολλαπλές και πολυσήμαντες δηλώσεις ταυτότητας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ρομέικα μπορείτε να βρείτε: www.romeyka.org & www.romeyka.org/mohaexhibition/index-en.html

 

Η συνέντευξη της κυρίας Σιταρίδου στην Εφημερίδα Καθημερινή

 

Πρόγραμμα επισκέψεων Μουσείου: Πέμπτη ως Δευτέρα, 10:00-14:00

(δελτίο Τύπου)